Ontzuiling (1)

Vroeger werd over wat iemand voor een politieke kleur had NIET gesproken.
IK wist dat van mijn ouders ook niet.
Later heb ik daar wel inzicht ingekregen. Mijn vader was “van de blauwe knoop” we deden boodschappen met de Coöperatieven en hij ging naar “Ons Gebouw”, een (Vak)bondsgebouw. Veilig aan te nemen dat mijn vader een “rooie” was, zoals dat vroeger heette.
Sociaal waren ze thuis zeker, altijd bezig met anderen en druk met vrijwilligerswerk.

Qua geloof was er de uitspraak: Twee geloven op één kussen, daar slaapt de duivel tussen.
Dus het was voornamelijk “soort zoekt soort”.
Mijn moeder was Remonstrant, mijn vader was lid van de NPB; beiden dus van een Vrijzinnig Kerkgenootschap (dat kón dan wel)
Vrijzinnig van geloof : DUS  hadden we  thuis dus de Vrijzinnige Radiobode; van de VPRO: De Vrije Geluiden.dat “hoorde” bij je geloof.

Als jezelf een huishouden opzet neem je in het begin, zonder er bij na te denken, veel van je ouders over; Ik kocht ook Douwe Egberts koffie (dat hadden én mijn ouders én mijn schoonouders altijd) en we namen als radio en t.v.gids ook de VPRObode (mijn schoonouders kregen thuis de AVRObode gratis)

Ik geloof niet dat onze kinderen, toen ze uit huis gegaan waren ooit een radio-t.v. gids in huis hebben gehad (en Douwe Egberts koffie dronken ze zeker niet) Het zondag-naar-de-kerk-gaan voorbeeld hebben ze niet van ons gehad: naar de kerk gaan ze dan ook nu  niet. Onze jongens zijn allebei samen met een katholiek meisje (ik geloof niet dat er een duivel tussen slaapt)

Qua politiek hebben we ze wel zó opgevoed dat ze er “iets” van moesten weten.
Toen ze voor het eerst mochten stemmen heb ik van alle politieke partijen de partijprogramma’s opgevraagd. Een rood potlood erbij en zo konden ze aanstrepen wat ze belangrijk vonden, wie de meeste rode strepen had,  was de partij worden waarop ze konden gaan stemmen.
Nog steeds app ik ze allebei de dag vóór de verkiezingen: Jullie gaan toch wel stemmen hé?
Wij, ouders vinden het eigenlijk geen RECHT maar een PLICHT om te gaan stemmen.
Zij
zien dat (een beetje) anders, maar ik geloof dat ze “meestal” wel gaan stemmen (ik vraag nooit óf ze het ook daadwerkelijk gedaan hebben, soms krijg ik een appje terug)

 

2 gedachten over “Ontzuiling (1)

  1. Mijn moeder kwam uit een christelijk gereformeerde omgeving, dochter van een bollenboer, mijn vader uit een hervormde omgeving, dus ook hier was er sprake van de duivel die werd verjaagd door den omschakeling van het geloof gereformeerd naar hervormd. Zo zijn wij ook opgevoed en moesten wij als kind naar de kindernevendiensten. Radiogidsen waren te duur en de radio bestond uit de draadomroep. TV hebben we gemist, bij vriendjes kijken was een oplossing maar geen gewoonte. Ik heb het niet gemist, we , ik luisterde aan de draad omroep toestel als er een hoorspel was of een vervolgserie als de jeugd vliegt uit. Bijzondere tijd, Eigenlijk best leuk. Johannes

    Geliked door 1 persoon

  2. Thanks voor de wonderbaarlijke posting! Ik vond het
    definitief leuk om te lezen, jij mag zijn een geweldige auteur.Ik wil er zeker van zijn opslaan van jouw blog en mag
    terug komen vanaf nu. Ik wil jijzelf tot doorgaan met geweldige werk, heb een mooie middag!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s