Het milieu, u en ik : voedsel

De schrik sloeg me om het hart toen ik las hoeveel voedsel wij (in Nederland) per jaar weggooien, 9% van ons voedsel! Dat is naar schatting zo’n 34 kilo per persoon per jaar! (Onderzoekers schatten dat ongeveer een derde van al het voedsel dat in de wereld geproduceerd wordt verloren gaat!)
Omdat het in het huishouden vaak om kleine beetjes gaat, heb je dat niet zo gauw door.
Maar als we alle verspilling van alle Nederlandse huishoudens optellen is dat 590 miljoen kilo goed voedsel per jaar.
En drank? Daarvan spoelen we ongeveer 45 liter per jaar door toilet of gootsteen.
Op de site van Milieucentraal.nl kun je tips lezen om minder eten te verspillen.

Veel mensen zijn zich bewust dat er minder voedsel verspild moet worden en doen daar veel aan. Ook organisaties werken mee om verspilling tegen te gaan.
Zo las ik dat de NS, nog dit jaar, op 200 stations watertappunten gaat openen, zodat je zelf je flesje met water kan vullen.
Eén station, namelijk in Alkmaar heeft al zo’n tappunt.
Er worden jaarlijks meer dan 30 miljoen warme dranken op de stations verkocht, dat zijn héél veel wegwerpbekers. Ook aan die enorme berg wegwerpbekers gaat de NS wat doen. De NS heeft deze actie bedacht: als je zelf een herbruikbare beker meebrengt en die op een station laat vullen met koffie, thee of warme chocolademelk, krijg je € 0,25 korting op de warme drank.

Dan even over 
het kopen van voedsel : er  zijn al veel keurmerken, die de consument vertellen over het duurzaam vangen van wilde vis ( MSC), dierenwelzijn (Beter Leven)*) Fairtrade (tegen uitbuiting van boeren en arbeiders  en met respect voor de lokale cultuur**)Milieukeur (algemeen Milieukeurmerk) en Demeter (biologisch dynamisch) om maar eens een paar  bekende en onbekende keurmerken te noemen.
Als consument  kún je daar, bij het kopen van voedsel, rekening mee houden

Aan sommige dingen kun je zélf wat doen, maar eerst moet je je het bewust worden pas dan kun je veranderen of bijstellen.

 

*)Van 21 tot 27 oktober is de Beter Leven week, zó wil de Dierenbescherming het keurmerk onder de aandacht brengen en mensen stimuleren voor diervriendelijke producten te kiezen

**)Van 26 okt tot 3 nov. wordt de FairtradeWeek gehouden; Consumenten worden attent gemaakt over de wijze van produceren: als je weet wat je koopt kun je eerlijker kiezen!

Een gedachte over “Het milieu, u en ik : voedsel

  1. Voedsel weggooien was iets, dat ik meekreeg van mijn moeder: niet als het niet nodig , neem niet teveel op je bor
    geef aan als je iets niet lust en meer van dit soort opmerkingen. Het kwam erop neer goed om te gaan met het voedsel, dat je van een niet zo rijke moeder kreeg. En dat is me altijd bijgebleven. Johannes.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s