Het milieu en u en ik: verpakking

Op de plek waar ik woon heeft iedereen 4 vuilnisbakken; oranje, blauw, groen en grijs en scheiden we ons afval. Ik weet dat in de grote steden (Amsterdam, Den Haag) dat NIET gebeurt, of misschien moet ik zeggen: NOG niet.

Beter dan het afval scheiden is géén afval hebben, maar dat gaat geen huishouden lukken, terugdringen misschien wel.
Wij hebben ons grote Oranje vuilnisbak omgewisseld voor een kleinere (140 L).
Hij staat op de plastic ophaaldag schattig klein te wezen op de verzamelplek  tussen zijn grote broers! Het is een manier om je in ieder geval bewust te worden van de hoeveelheid plastic, dat je weggooit, ondanks best wel “voorzichtig” aankoopbeleid.
(zo’n grote bak raakt nóóit vol, de kleine wel en dan schrik je toch)
Alles zit verpakt om beschadiging te voorkomen en de houdbaarheid te verlengen, helaas vaak in plastic (sommige soorten plastic zijn recyclebaar, vele niet)

broodzak
Bij de ene supermarkt kun je voor weinig geld herbruikbare zakjes kopen waar je je broodjes in kan doen, zodat je niet iedere dag een plastic zakje gebruikt (én weggooit) Goed idee, dat we hebben omarmd.

papieren zak
Bij de andere supermarkt hebben ze bij het fruit papieren zakken neergehangen ipv de plastic tasjes. Ook zijn er supermarkten die linnen tasjes verkopen die vele malen hergebruikt kunnen worden. Allemaal top.

Aan de andere kant zitten bijvoorbeeld de Hello Fresh pakketten wél in een kartonnen doos (mét plastic ruitje) maar zit ALLES verder (In de doos) apart in plastic verpakt; zijn er glazen flessen met olijfolie te krijgen (bij de supermarkt) maar zit shampoo en badschuim (bij de supermarkt én drogist) nog steeds in plastic flessen.Best moeilijk allemaal.
Je doet  als consument wat je kunt, maar het zou ook fijn zijn als fabrikanten wat meer milieubesparende regels opgelegd krijgen.

Sommige supermarkten zijn al aan het terugdringen van verpakkingsmateriaal.
Ik las dat Albert Heijn in 2018 1.8 miljoen kilo verpakkingsmateriaal minder heeft gebruikt en aan het benevelen is geslagen.
Door de nevel blijven producten(groente en fruit) langer vers/houdbaar (dus minder weggooien)Er wordt trouwens ook in plastic verpakt fruit beneveld!
AH: Door het verkoelend effect blijven ook verpakte producten langer vers.

3 gedachten over “Het milieu en u en ik: verpakking

 1. Ja, meehelpen door plastic apart als gescheiden afval aan te bieden heb ik ook geaccepteerd en geeft me een goed gevoel. Maar ik kan meer, meer bewust ermee omgaan en alternatieven omarmen. We komen er wel Johannes

  Like

  1. Door het nazoeken van feiten voor deze “milieu”blogs word ik steeds banger dat we er NIET uit komen zolang we nog steeds plastic blijven produceren dat NIET afgebroken kan worden en recycled. Het is veel erger dan IK ook had gedacht. Er moet meer gebeuren dan de consument “alleen”voorlichten en “hopen”dat het goed komt.

   Like

 2. Je hebt gelijk en de eerste oplossing is het produceren van plastic stoppen. Jij en ik weten dat wij dat alleen niet kunnen,er moet dus een andere mogelijkheid zijn ( natuurlijk moeten wij meewerken door het afval te scheiden, erg belangrijk, Johannes

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s