Burendag (28 sept)*

burendagSinds 2006 wordt in Nederland **) Burendag georganiseerd, het is oorspronkelijk een initiatief van Douwe Egberts.
Sinds 2008 medegeorganiseerd door het Oranjefonds:
Als we er allemaal voor elkaar zijn, staat niemand er alleen voor”.
Buren.
Omdat wij indertijd in een nieuwbouwwijk kwamen wonen, verhuisden de meeste mensen in onze straat omstreeks dezelfde tijd. Dat schept wel (een beetje) een band.
Van de 25 woningen in de straat zijn er nog 7 bewoond door dezelfde bewoners als toen. Onlangs is onze naaste buurman (ook eentje van het eerste uur) vertrokken.
Onze straat is een “beetje” een doodlopend straatje, je zou er uit kunnen, maar zo toont het optisch niet en behalve de bewoner die in een straat woont achter de onze, rijdt niemand door het “slurfje” ;onbekenden draaien  altijd aan “het eind”

In het begin hebben we ooit een pleinfeest met de hele straat georganiseerd; tent gehuurd met zijn allen opgezet en afgebroken; ieder eigen (tuin) stoelen mee; geld betaald voor barbecuevlees en salades en zelf drank meegenomen.
Het was een succes. Een paar jaar later wilde een aantal buurtbewoners dat wel weer, maar de organisatie van toen wilde het niet meer doen en niemand wierp zich op om het dan wél te doen; het is een  behoorlijke klus om het iedereen naar de zin te maken!

Een paar jaar geleden wilde een nieuwe buurvrouw het straat-wij-gevoel weer opnieuw leven in blazen en hebben wij samen een briefje in de bussen gedaan met de vraag of er belangstelling  was voor een samenkomst; we kregen 3 reacties.
We besloten het dan “klein” te doen ( bij de buurvrouw thuis)
Toen de datum bekend werd haakte 1 stel af, ze hadden op die dag een huwelijksfeest.
Op de dag zelf kwam slechts één stel, van het andere, zich opgegeven stel hoorden we niets (later bleek dat zij dezelfde dag in het ziekenhuis was opgenomen)
We hadden een genoeglijke avond met zijn vijven, maar een echt buurtfeest was het niet.

Er is niet veel sociale cohesie meer in onze straat. We zeggen elkaar gedag en maken soms een praatje bij het vuilnis buiten zetten. That’s all.
De BURENDAGEN zijn er om een buurt weer “leven” in te blazen of de band te verstevigen, maar hoe dan ook  iemand moet het initiatief nemen.

 

 

 

 

*) Altijd gehouden op de 4e zaterdag in september
**) Er bestaat ook een European Neighbours’day georganiseerd door The European Federation of Local Solidarity:  The aim of this day is to promote better community communication and cohesion.Deze Europese dag werd dit jaar gehouden op 24 mei

 

Een gedachte over “Burendag (28 sept)*

  1. DAT HEEFT VOLGENS MIJ TE MAKEN MET DE INDIVIDUALISERING DIE WERELDWIJD GAANDE IS. OVERIGENS IS EEN GOEDE VERSTANGHOUDING MET JE NAASTE BUREN ERG BELANRIJK, HEB IK ONDERVONDEN jOHANNES

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s