Fruitfarm

Eén van de campings waar we, in Engeland dit jaar, op bivakkeerden was een fruitfarm.
De eigenaar had er als 16 jarig jongetje gewerkt, zonder waterleiding, met een bron en een pomp, zonder elektrisch licht, met olielampen, vertelde de  nu 85 jarige boer.
Want boer was hij, daar was hij trots op. ZIJN vader had ook land gehad, maar was had later een hotel gaan uitbaten in een stadje vlakbij. Zijn opa, was, ook in dezelfde streek, schapenboer geweest.

Hij en zijn vrouw hebben 2 zonen die de “fruitacademie” gedaan hebben. Eén zoon  heeft nu een bedrijf in Frankrijk en de ander runt dit bedrijf nu mét camping, Zijn vader “helpt”  daarbij (is er altijd)
De oude man heeft het bedrijf  in 1950 van zijn baas overgenomen en had, zegt hij zelf, er een goede boterham aan gehad. Daarvan had hij, samen met zijn vrouw, reizen gemaakt oa. naar Zuid Afrika.
Of zijn zoon er ook zo goed van zou kunnen leven betwijfelt hij: Alles verandert, veel te veel regeltjes vindt hij

cob nuts
Zijn fruitbedrijf beslaat ongeveer 100 acres, heuvelland met Cob nuts*), appels, peren, frambozen, aardbeien, pruimen, en blauwe en zwarte bessen.

 

 


Bijna alle vruchten worden met de hand geplukt,**) daar komen seizoenarbeiders voor. De laatste jaren zijn dat vooral Tsjechen. Er staan in het “bos” en verderop in het terrein wat stacaravans verscholen, ik neem aan dat de plukkers daar dan, tijdens hun verblijf, in huizen.
We waren nu te vroeg voor de pluk, over een week of zo komen de plukkers, zo kondigde de oude baas aan (85 jaar volgend 60 jaar getrouwd!)

h.fruitschuur

De schuren en het terrein zien er in onze ogen wat “verlopen” uit., maar dat kan ook de Engelse manier van bedrijf runnen zijn.

 


Veel machines liggen gewoon, onafgedekt buiten, kratten, landbouwplastic in rollen, het ligt her en der, soms met gras begroeid (mooi om een foto van te nemen, maar het lijkt me niet goed voor de levensduur van de apparaten) 


Kortom een goed georganiseerd bedrijf heeft een andere uitstraling dan hier, maar dit bedrijf heeft wel sfeer; zeker met de oude baas en zijn zoon.
Ook heeft het veel “ontdek” mogelijkheden, want elke keer als we over het terrein  rondliepen zagen we wel weer iets nieuws.
h.bramen

Zoals  op de heuvel veel bramenstruiken met superrijpe (en lekkere) bramen eraan, aan de voet van een heuvel twee visvijvers
H vijver
Hoger op een  heuveltje een kleiduivenschietbaan (de schietclub huurt het land van “onze” boer)  en ergens zagen we een veldje met kool .
En overal rijtjes lage fruitbomen met hoog gras (en onkruid) er omheen, waar af en toe een “verdwaalde” kleiduif in ligt.

 

 

*) Cob nuts zijn een groot soort hazelnoten
**) de aardbeien, frambozen en bessen zijn PYO ( pick your own, zelf plukken, bakje laten wegen en het gewicht betalen

Een gedachte over “Fruitfarm

  1. Het verslag doet mij aan het bedrijf van Marco denken: geen fruit maar groente en kippen, en een werkplaats om te kunnen smeden,aanleggen, bouwen en repareren. Nu ziet alles er uit alsof hij het voor een ander heeft gemaakt, maar over een aantal jaren is het voortbrengen belangrijker dan opruimen. jouw verhaal dekt het mijne af, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s