Engeland en religie

Sinds Hendrik VIII in 1534 The Church of England stichtte is dát de belangrijkste godsdienst in Engeland (72% van de Britse bevolking tot die kerk)

Over het algemeen werden kerken vaak op “heilige” (spirituele” plaatsen gebouwd), soms is dat ook nog te voelen. Daarom ga ik in vakanties ook DIE plaatsen bezoeken, naast de historische bezienswaardigheden en wandelen in de natuur.

rollrightstonesZo waren we dit jaar bij The Rollright Stones: The Kings Men stone circle, King Stone , and Whispering Knights dolmen. Drie groepen stenen uit de Bronzen Tijd, waarbij de stenen cirkel voor mij het indrukwekkendst was.(Stonehedge geweest, daar moet je ver van af blijven en is, in mijn ogen, een toeristenpoppenkast) Dit  was aanraakbaar en leek audenthiek

r.buddhaIn een Arboretum in Batsford zien we een grote Boeddha tussen de bomen staan, dát is wel de enige uiting van het boeddhisme die we in Engeland zien. Als we Batsford zelf gaan bekijken (doodlopend straatje met een paar huizen, een kerkje en een estate) raken we aan de praat met een jonge man die ons aanraadt naar een kerk in Stow te gaan. Daar zijn 2 bomen tegen en in de kerkdeur gegroeid.

Onverwachte dingen vinden we enig dus we rijden naar Stow. De kerkdeur daar is inderdaad iets uit een fantasyfilm, elk moment verwacht je hobbits te zien!stow

 

In Blockley staat het kerkje waar de BBC serie Father Brown is opgenomen, ook daar gaan we even kijken en kopen een foto van de crew. Het is niet echt “kopen”; in de kerk staat een tafeltje met wat memorabilia van de serie en een honestybox erbij; of je daar a.u.b. je geld in wil doen. We “kopen” de foto.

r.parrHet indrukwekkendst op religiegebied in Engeland dít jaar vind ik de Chapel bij  het Sudeley Castle, waar de laatste vrouw van Henry VIII begraven ligt: Catharine Parr.
Het verhaal erbij is ook indrukwekkend. Ze leefde daar, na de dood van Henri VIII met haar nieuwe man Thomas Seymour. Vijf dagen na de geboorte van hun kind stierf Catherine daar. Ze werd begraven en raakte totaal in de vergetelheid (evenals haar toen geboren dochtertje,  die is compleet van de (historische)radar verdwenen, sommigen beweren dat ze op 2 jarige leeftijd gestorven is, bewijzen schijnen daarvan niet te zijn)

Meer dan honderd jaar later vinden 2 dames die daar rondwandelen een soort loden kist met een plaatje erop Catherine Parr. De kist ligt nog half onder de aarde. De dames vragen een boer om de kist op te graven en het blijkt de doodskist met het lichaam van Catherine Parr te zijn. Bij het openen blijkt dat het lichaam nog helemaal in tact is (zowel de kleren als de haren. Het wordt “ergens” naartoe vervoerd, teveel bekeken (zuurstof erbij) het lichaam vergaat en wordt uiteindelijk (ik meen in de 60 er jaren) weer teruggebracht naar Sudeley en begraven in de kapel. Hier ligt ze dan weer op haar eigen rustplaats.

 

Een gedachte over “Engeland en religie

  1. Het verhaal heeft een vergelijking met de vind geschiedenis van de Nag Hammedi vondst :deze geschriften van de Gnostici zouden indertijd vernietigd zijn, aar de Gnostiecie mochten niet vergeen worden. Catharina Parr dus ook niet en werd dus gevonden, Opmerkelijke gelijkenis, volgens mij niet “toevallig” ! Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s