Kermisoorsprong

Ieder jaar is er bij ons in het (boeren) dorp kermis.
Zelf ben ik geen fan van een kermis (wel leuk om met kleine kinderen heen te gaan) ringstekenmaar evenementen die erom heen georganiseerd worden vind ik soms wel leuk om te zien.Ringsteken, spijkerbroekhangen en touwtrekken zijn extra leuk om te zien als er bekende(n) aan meedoen en je een “favoriet”  kunt aanmoedigen.

 

Onlangs las ik dat het woord KERMIS af komt van kerk mis.
Volgens geschriften werd op  26 juni 1023  de eerste kermis gehouden in Utrecht, dat was omdat de Sint Maartenskerk werd ingewijd. Er werden later vaker  Ker(k)missen georganiseerd om de verjaardag van een kerk te vieren. Ook wel  om de naamdag van een patroonheilige extra glans te geven. Tijdens die tijd mochten de gelovigen niet werken, dus konden ze vieren.

Deze feesten trokken ook niet-gelovigen aan; er kwam steeds meer vertier bij deze ker(k)missen oa. muziek,  rondtrekkende artiesten (vlooientheater, maar ook de vrouw met een baard etc)  en handelaren ( die goede zaken konden doen omdat bijna de hele burgerij daar aanwezig was)
Ook rondtrekkende tandartsen waren op de kermis, zodat je een kies kon laten trekken (er was genoeg herrie om de pijnschreeuw niet te horen)
Zo kwam de kermis steeds verder van de viering van een religieus feest af te staan.
Hoewel er nog steeds kermissen zijn (Lobith) die met een processie beginnen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s