Zizag over de weg

Wij lopen over een treinviaduct, we steken over.
Op de grond zie ik, over de hele breedte een zigzagspoor lopen.
Ik heb nog nooit zoiets (bewust) gezien en vraag me hardop af wat het is.
Het antwoord komt meteen van mijn lief: dilatatievoeg.

voeg
Ik ben blij met dit antwoord, maar het woord zegt me niets.
Mijn man legt uit en thuis zoek ik verder op internet.
Het blijkt dat er een werkwoord dilateren bestaat, dat verwijden, uitzetten betekent.
Zoals mijn lief al vertelde is zo’n voeg bedoeld om het uitzetten van het beton mogelijk te maken; de spanning moet weg kunnen: Een dilatatievoeg  (ook wel voegovergang genoemd) is een voeg die als functie heeft het uitzetten en krimpen van materialen op te vangen. Zo wordt voorkomen dat materialen scheuren door deze geïntroduceerde spanningen.

 
Gelukkig hebben we een foto gemaakt zodat we u de dilatatievoeg kunnen  laten zien, want van  alle afbeeldingen die ik op internet vind is er geen een  zoals wij daar gezien hebben: een soort zigzag steek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s