Koningsdag – Koninginnedag – Waterloodag

Tijdens de regering van de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix hadden we Koninginnedagen.
Eerst op 31 augustus. de verjaardag van Wilhelmina; toen op 30 april, de verjaardag van de nieuwe koningin Juliana.
Beatrix koos ervoor om, toen zij koningin werd, de Koninginnedag te blijven vieren op de verjaardag van haar moeder (om haar te eren én omdat haar eigen verjaardag 31 januari qua weer niet zo geslaagd was voor de buitenfeesten die er op Koninginnedag gehouden werden)

Ik vroeg me af of vóór deze koninginnen, toen Willem III *)regeerde Koningsdag op zijn echte verjaardag werd gevierd.

koningsvlag
de koningsvlag

Wat bleek? Er was toen helemaal geen Koningsdag. Er was wel een Nationale feestdag: namelijk 18 juni Waterloodag ter herinnering aan de slag bij Waterloo (1815)  Deze “herinnering” vervaagde aan het eind van de 19e eeuw: het werd tijd voor iets nieuws.

Dát  “nieuwe” verzon hoofdredacteur  J.W.R. Gerlach van het Utrechtsch Provinciaal en Stedelijk Dagblad: Prinsessendag. Voor het eerst gevierd op de vijfde verjaardag van Prinses Wilhelmina 31 augustus 1885  (daarvoor werd haar verjaardag ook al gevierd maar niet onder de noemer Prinsessendag)
Toen koning Willem III in 1890 stierf werd het jaar daarop Prinsessendag omgedoopt in Koninginnedag

 

 

 

*)Willem III  was Willem Alexander Paul Frederik Lodewijk (1817-1890)  getrouwd met  prinses Sophie van Württemberg een dochter van koning  Willem I van Württemberg en koningin  Catharina Paulowna van Rusland.
Toen in 1877 Sophie stierf, huwde Willem III ( 2 jaar later) met Emma van Waldeck Pyrmont, de dochter van vorst George Victor (tot zijn dood regerend over Waldeck Pyrmont) Zij kregen samen één dochter: Wilhelmina.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s