Verkiezingen (20/3)

stembureau

Woensdag 20 maart zijn er weer verkiezingen.
Dit keer 2 tegelijk: u mag kiezen voor de leden van de Provinciale Staten én voor de leden van het algemene bestuur van het Waterschap.

Om te kunnen stemmen zijn er vrijwilligers nodig die de stemlokalen bemannen en bevrouwen én toezicht houden op de stemprocedure (en de stemmen te tellen na afloop) Hiertoe worden er leden door het college van B & W benoemd. Op een stembureau moeten minimaal 3 leden ten alle aanwezig zijn, waaronder een voorzitter. In onze gemeente is de voorzitter van het stembureau altijd een gemeenteambtenaar.

Alle leden (voorzitters incluis )zijn verplicht om een training te volgen zodat zij over voldoende kennis en vaardigheden beschikken om de verantwoordelijkheid te kunnen nemen die bij de functie past.

Al vele jaren zit ik achter diverse tafels, in diverse stemlokalen om overdag de procedure mede in gang te houden en ’s avonds om de stemmen te tellen.

De eindtijd is vaak verschillend, want de ene keer doen er veel meer partijen mee en is het uitvouwen en tellen veel meer werk dan de andere keer.
Deze keer zijn er dus twee stemmingen te tellen.

De training is vandaag weer geweest; ander half uur zaten we in de Raadszaal te luisteren naar een meneer die ons het zelfde vertelde als alle jaren daarvoor (er veranderen maar hele kleine dingetjes)
Omdat het soms een paar jaar duurt voordat er wéér verkiezingen zijn én er elke keer weer een aantal nieuwe vrijwilligers bijkomen MOETEN deze bijeenkomsten toch weer elke keer gehouden worden.
Het is tegelijkertijd ook een soort reünie, want vaak zit je met andere personen in een stemlokaal dan de keer daarvoor. Op deze bijeenkomst zie je iedereen weer, drink je een kop thee of koffie en hoort toe!

Uiterlijk 14 dagen voor de verkiezingen moet de stempas (in dit geval stempassen) op uw huisadres aanwezig zijn. Met het meenemen van de stempas én een geldig identiteitsbewijs kunt u uw stem uitbrengen.(vergeet dat laatste niet, anders is het NIET mogelijk uw stem uit te brengen)

Ook 23 mei a.s. zullen er weer verkiezingen worden gehouden; dan voor de leden van het Europese Parlement.

Een gedachte over “Verkiezingen (20/3)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s