50 jaar kunstenaar.

In Het Limburgs museum in Venlo is tot 5 mei a.s. de tentoonstelling 50 jaar Thielen
te zien. Wij zijn er op een doordeweekse dag en staan iets meer dan een kwartier in de rij. Eerst heerlijk buiten in de zon en dan nog een tijdje binnen. (De eerste week van de tentoonstelling zijn er al meer dan 2500 bezoekers geteld.)

Thielen
Evert Thielen
(1954) geboren in Venlo “viert” hier zijn 50 jaar kunstenaarsjubileum.
Beroemd om zijn veelluiken (6) waarvan de meeste (allen?) in privé bezit zijn, worden hier 120 van zijn werken tentoongesteld.
De veelluiken worden van tijd tot tijd door gehandschoende handen open of dicht gezet, zodat alle kanten goed te zien zijn; het zijn verhalen op zich. Hij schildert deze vaak gigantische werken staande op een steiger.

Zijn bijna fotografische werk is prachtig in detail, zijn oog voor een “aparte” kijk op dingen spreekt me bijzonder aan. Zoals het werk “Toeriste”:  de schoenen met de “lage” blik.toerist Thielen

Het “persoonlijke” in zijn werk, zijn gemoedsgesteldheid in een bepaalde periode, is een heftige kijk op zijn ZIJN; getuige b.v. zijn werk “Kist” waarin het model “geen kant op kan” en met gesloten ogen in foetushouding ligt af te wachten. Zó voelde hij zich tijdens het schilderen van dit werk, vertelt de brochure.

gras Thielen
Thielen heeft zelf ooit eens gezegd “de natuur houdt me in evenwicht” . Hij heeft prachtige  schilderijen van de natuur gemaakt; elk steentje, elk blaadje en elk grassprietje heeft aandacht gekregen en de licht en kleurscharkeringen zijn prachtig.

stoel thielen

Het museum heeft veel aandacht aan deze Thielententoonstelling besteed. Bij de garderobe zijn fotografische panelen van zijn werk aangebracht. Ook op het plafond van het restaurantpaviljoen is de afbeelding van één van zijn veelluiken te zien.
En, heel apart, de stoeltjes en de tafel in de hal zijn bedrukt met zijn werk.
Hoewel het behoorlijk druk was toen wij er waren, waren alle werken goed te zien.

We maakten van de gelegenheid gebruik om ook nog even Venlo in te gaan. Een plaats waar ik misschien één of 2 keer eerder in mijn leven was. Vermoedelijk  werd één en ander klaargezet voor  carnavalsvieringen,   want overal waren “opbouw” activiteiten.
Alleen in carnavalswinkels was het erg druk, ik hoorde een verkoopster zeggen dat de “prinsenkostuums voor volwassenen niet meer te krijgen waren, wel nog voor kleine jongens”

stadhuis Venlo
We zagen het stadhuis in renaissancestijl, architect Willem van Bommel, gebouwd tussen 1597 en 1601 met bestaande delen van het Steenen Huys, waarvan de eerste vermeldingen rond 1374 bekend zijn.
Op een zaak stond een temperatuurmeter: 21 graden en dat voor een dag in februari!
Reden om een ijsje te nemen!
Een prachtige dag, met een bijzondere tentoonstelling.

Een gedachte over “50 jaar kunstenaar.

  1. Ik prijs me gelukkig, dat ik een uitzending op TV heb gezien, waar Evert Thielen en de tentoonstelling van zijn werk werd getoond. Indrukwekkend mens en mooie werken, ik kan dus je stuk van vandaag van harte onderschrijven, liefs Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s