Geloven in Nederland

In Nederland is het grootste deel van de bevolking die te boek staat als “gelovig” : katholiek. Iets minder dan de helft van de bevolking noemt zich “niet gelovig”, agnost of atheïst.

We kennen in het Christelijk geloof zending en missie. Vroeger (en misschien nog wel)  trokken katholieken de wereld in om hun geloof te verbreiden; de missie.
Protestanten trokken eveneens de wereld in om HUN geloof te verspreiden: de zending
Vele malen heb ik Jehovagetuigen aan de deur gehad, die me wilden bekeren.
Jaren geleden hebben we een paar keer Mormonen aan de deur gehad die ons wilden vertellen over Joseph Smith de grondlegger van hun Mormoonse kerk en ons (erg vasthoudend) daarmee wilden laten kennismaken.
Een aantal jaren dáárvoor zag je in winkelcentra en op evenementen Hare Krishna aanhangers  in hun oranje kledij, die graag met je in gesprek wilden gaan over hoe je in het leven stond en wat je anders zou moeten doen.

Er zijn mensen die zeggen dat de Islam zó groeit, dat er steeds meer mensen zich tot de islam bekeren, maar IK heb nog nooit een islamiet aan de deur gehad die me kwam vertellen over zijn/haar geloof of die me wilden bekeren. Dus als er steeds meer mensen zich bekeren tot de Islam  zijn dat mensen die zich zelf tot het geloof aangetrokken voelen.*)

In Nederland noemt ongeveer 5% van de volwassen bevolking zich moslim, dat zouden ca. 850.000 mensen zijn ( vlgs CBS) Ter vergelijk: de grootste geloofgemeenschap in Nederland zijn de katholieken: ongeveer 24,3% van de Nederlandse Bevolking

Volgens de NOS  zou, na een onderzoek, blijken dat Nederlanders ( foutief) denken dat 19% van onze bevolking Moslim is!
De bevolking in Nederland  is de afgelopen 10 jaar gegroeid met 600.000 eerste en tweede generatie emigranten (Polen, Marokkanen, Turken en Chinezen)
Ongeveer een derde daarvan is Moslim. Dan zouden dat dus 200.000 moslims zijn! Hieruit blijkt dat er meer NIET moslim immigranten zijn dan Moslims: De groep  niet moslimimmigranten groeit harder dan de groep moslim emigranten.

 

 

 

 

*) ook een groep (je), en dat wordt op televisie herhaaldelijk gezegd, om de verkeerde redenen: bijvoorbeeld jongeren, die willen vechten en zich in willen zetten vóór de Islamitische Staat. (Dan gaat het om extremisten)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s