Het Wilhelmus is nauw verweven met de geschiedenis van ons land.
Het zou de tweestrijd van Willem van Oranje over de opstand in de Nederlanden weergeven (het Spaanse gezag trouw te zijn of het beste te doen voor zijn volk)
Het werd geschreven rond 1569 en bestaat dit jaar dus 450 jaar.
Het is een van de oudste volksliederen ter wereld, maar werd officieel pas in 1932 ons volkslied. (Eerder was het populair als militaire mars)
Men vermoedt dat de schrijver van het Wilhelmus Philips van Marnix van St. Aldegonde, de secretaris van de prins is geweest.
Het is een acrostichon (lettervers) : het telt 15 coupletten en de beginletter van elk couplet vormen tezamen de tekst Willem van Nassov
Dit kabinet wil het uit het hoofd leren van het Wilhelmus op scholen verplicht gaan stellen, het gaat deel uitmaken van de burgerschapslessen. Deze zullen vermoedelijk pas in 2020 op scholen gegeven gaan worden.
Ter ere van het 450 jarig bestaan van het Wilhelmus worden er 1.000 Wilhelmus herdenkingsmunten uitgegeven.
Op de zwaar verzilverde munt (met goudaccenten) staat de eerste regel van het Wilhelmus afgebeeld met koning Willem Alexander en profiel. In zijn hoofd het getal 450.
Beperkte oplage; www.wilhelmusmunt.nl.
Het doet me al een tijdje pijn dat de aandacht voor het zingen van ons volkslied een verminderde aandacht krijgt. Daarom ben ik blij van jou te horen dat het leren van de tekdt en het zingen verplicht wordt gesteld tijdens de lessenop scholen,met daarbij de hoop dat er een goede uitleg bij nkomt. Dank weer voor je informatie Baars,
LikeLike