Wandeling van de T-Berg

De Trapjesberg of Trappenberg is een opgeworpen heuvel in ’t Gooi en werd
tijdens de werkverschaffing*) begin 1900, opgehoogd.

Het is een mooi bosgebied, waar we vandaag gelopen hebben: de Trapjesbergwandeling, aangegeven met genummerde paaltjes.

We startten bij revalidatiecentrum de Trappenberg.
sanatoriumEen gebouw dat ooit haar leven in 1912 begonnen is als Amsterdamsch Kindersanatorium Hoog Blaricum voor de opvang van tuberculosepatiëntjes.
Toen in 1955 tbc voor een groot deel was teruggedrongen en het sanatorium lege plekken vertoonde werd er, toen er veel patiëntjes met kinderverlamming kwamen, gevraagd of de opvang daarvan in deze gebouwen kon gebeuren. Vanaf toen werd de naam veranderd in Gooisch Kinderziekenhuis.
Vanaf 1956 werd het meer en meer een revalidatiecentrum voor kinderen en in 1974 werd er op het terrein een mytylschool**) bijgebouwd.
In 1982 komen de eerste volwassenen voor revalidatie naar de Trappenberg.

En nu is het grotendeels verlaten:  De Trappenberg werd in oktober 2018 verkocht  voor 11.750.000 euro  alle 7.5 hectaren ,het hele omhekte terrein met de vele bijgebouwen.
Het revalidatiecentrum zelf is verhuisd naar nieuwbouw aan de Soestdijkerstraatweg in Hilversum.
Eén van de bijgebouwen was het meest buitengwone theehuis van het Gooi
“Theehuis T-Berg,”waar ik ooit met een vriend, die op de Trappenberg was opgenomen voor revalidatie, op het terrasje zat koffie te drinken, terwijl 3 baby spechtjes vlakbij laag om een stam aan het tikkertje spelen waren.

Nu zijn veel gebouwen leeg en lopen we er langs naar een kuil, waarin grote grillig gevormde stenen liggen.In de wandelfolder staat:  dat ze ter plekke gevormd uit kalkrijke afzettingen gevormd zijn. (Ik heb daar zo mijn twijfels over, las ergens anders dat niet bekend is of de keien DIE er liggen daar ALTIJD gelegen hebben of er naar toe gebracht zouden zijn.)

We lopen door het kale bos, want ook de naaldbomen hebben kale stammen, de naalden beginnen pas ver boven ons hoofd. Er liggen veel berkenstammen op de grond. Ik heb ergens gelezen dat een berk niet ouder dan 80 jaar kan worden. Zijn dit allemaal berken op dezelfde tijd gepland en dus nu op dezelfde tijd gestorven? Of heeft hier een storm huisgehouden?
boswandelingHet is zo dat tegenwoordig de stammen die omgewaaid zijn, de bomen die dood zijn, de afgebroken takken en dode struiken,  dat alles blijft liggen. Beter voor de natuur, zegt men ( en vast ook veel goedkoper dan dat het opgeruimd moet  worden)
Het ziet er wel DROEF  en soms zelfs sinister uit als het niet hier en daar een boom is, maar veel liggende stammen

We zien een kleine grafheuvel, die 4000 jaar oud is en vermoedelijk opgeworpen door de eerste boeren die zich in ’t Gooi vestigden.

We horen en zien een bonte specht, die vreselijk zijn best aan het doen is insecten uit een dode boom te hameren . We zien veel mezen die in groepen van boom tot boom vliegen en verder komen we veel hondenuitlaatservices tegen. Dit keer allemaal dames met hele partijen honden. Vaak zien we dan tussen de bomen een busje staan met namen als “de vrolijke viervoeter”  erop en meestal met zwarte hondenpootjes op de zijkant van de auto geschilderd.

Zo hebben we ons portie natuur vandaag weer ingeademd, gezien en beleefd.
Benieuwd naar wat er op de zeveneneenhalve hectare van de Trappenberg komt. Als er ge – en verbouwd gaat worden, zal het daar een lange tijd niet meer zo stil genieten zijn.

 

 

*) Bij “ werkverschaffing” kregen werklozen geen echte baan aangeboden, maar werden ze door de overheid verplicht om in werkploegen ongeschoold werk uit te voeren Dit alles gebeurde met schop, kruiwagen en kiepkar.

**) Mytylschool is een aangepaste school voor kinderen met een handicap

Een gedachte over “Wandeling van de T-Berg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s