Film: Darkest Hour

Hoofdrollen: Gary Oldman, Kristin Scott Thomas*)
Regie: Joe Wright

Deze film beslaat de periode van de laatste dag(en) van  de Engelse Eerste Minister Neville Chamberlain en de eerste weken, na zijn gedwongen aftreden in mei 1940 , van  zijn opvolger Winston Churchill. **)
Deze wordt,  zeer tegen de zin in van de Britse koning George VI,  dan premier.
Er wordt ook een kijkje geven in het oorlogskabinet van Winston Churchill.

churchillHoewel het in feite een oorlogsfilm is, worden er weinig  actieve oorlogsbeelden getoond. Het zijn voornamelijk beelden van gesprekken met politici, zijn vrouw en de koning en de voordrachten (Churchill schreef zijn eigen speeches en was daar een meester in) in het Parlement.
Als hij door de koning (Winston is de enige acceptabele kandidaat voor beide partijen) gevraagd is om de leiding te nemen viert het gezin Churchill een feestje. Zijn vrouw Clementine Ogilvy Hozier Spencer Churchill (gespeeld door Kristin Scott Thomas) toost met hem en hun (volwassen) kinderen en zegt daarbij dat de kinderen en zij hem veel hebben moeten missen, dat zijn werk altijd op de eerste plaats kwam, maar dat het allemaal was voor een hoger doel, dat nu bewaarheid wordt: Prime Minister van dit land.

Churchill heeft niet de steun van het hele parlement, zelfs niet van zijn hele partij. Als hij zijn regering vormt houdt hij zijn rivalen dicht bij hem, zowel de afgetreden Chamberlain als viscount Halifax.
De laatste twee willen vredesonderhandelingen met Nazi Duitsland met bemiddeling van de Italianen.
Churchill ziet daar niets in, maar Engelse soldaten sterven en de Duitsers vechten met een enorme overmacht, hij gaat “bijna” overstag.
We weten hoe het afloopt.

Niet alles is naar de werkelijkheid. De koning die een fan van Churchill wordt, na zijn eerst zeer sceptische houding, geeft Churchill de raad, die de koning zelf ooit gekregen heeft: bij moeilijk kwesties, vraag het volk naar zijn mening.
Churchill gaat dan, voor het eerst van zijn leven met de metro. Zoals verwacht herkent iedereen in de metro hem. Hij gaat een gesprek met de passagiers aan en vraagt hun mening: doorvechten tot het eind of onderhandelingen met Hitler.
Het Britse volk wil doorvechten tot het bittere eind, geen onderhandelingen met Nazi Duitsland.
In het echt schijn Winston af en toe “zoek” geweest te zijn, ondergedoken om met het volk te praten; van het rijden met de metro is echter niets bekend.

We zien Churchill zijn “vriend” Franklin D. Roosevelt bellen op het premiertoilet, helaas geeft Roosevelt dan niet thuis, zijn handen zijn gebonden door verschillende wetten.
300.000 Britse soldaten zitten op de stranden en kunnen niet weg, terwijl Hitlers troepen oprukken. Een, door Churchill bedachte afleidingsmanoeuvre bij Calais heeft niet het gewenste resultaat en leidt 4.000 soldaten naar de dood.
Om de Britse soldaten van het strand te halen geeft Churchill opdracht aan iedere Brit die een zeewaardige boot heeft, naar Duinkerken te varen en soldaten op te halen. Volgens de film doen Britten met 850 boten dat en komen bijna alle gestrande soldaten terug naar Engeland.

De acteur Gary Oldman kreeg een Oscar voor beste acteur in deze film en is in werkelijkheid niet zo dik, maar droeg voor deze rol een fatsuit en zijn ware gezicht zat verborgen achter een siliconenmasker.

 

*)  In 2015 kreeg ze de titel Dame – Commander of the Order of the Britisch Empire
**) Daarvóór was hij Minister van Marine

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s