Yaourt

Yaourt, zó spelde je het woord yoghurt in 1757.
Het komt van het Turkse woord “yoğun,” dat dik betekent.

In de jaren tachtig hadden veel van mijn vrienden ook een “yoghurtplantje” in de keukenvensterbank staan; zo maakten we onze eigen soort yoghurt; kefir.Dat was toen “in”. Het was niet echt een plantje, maar melkzuurbacteriën.
Boeren uit de Kaukasus hadden dit al duizenden jaren eerder bedacht. Het was gezond en veel langer houdbaar dan échte melk.
Gezond is het nog steeds (probiotica * zijn goed voor je darmen), maar wetenschappelijke bewijzen voor het gezonder zijn van kefir boven yoghurt zijn er niet.

Wij aten vroeger thuis Bulgaarse yoghurt, een soort yoghurt door de Bulgaarse boeren uit melkzuurbacteriën ontwikkelt. Men dacht toen dat, omdat Bulgaarse boeren de yoghurt zó maakten, ze langer leefden en minder last van darmstoornissen hadden, dat het top of the bill van gezond eten was.

Tegenwoordig heb je Skyr, een IJslandse yoghurt in de winkels. Ten tijde van de kolonisatie van IJsland, schijnen de Vikingen dit product vanuit Noorwegen te hebben meegenomen; het is een soort magere kwark, eigenlijk kaas met een hoog eiwitgehalte,

Zelf heb ik de lekkerste yoghurt ooit gegeten in een klooster op een Grieks eiland; mijn lepel bleef er rechtop in staan, zo dik. Griekse yoghurt is dikker en romiger dan “gewone” yoghurt.
(Meestal gemaakt van de bruine koe, die je in Griekenland in de wei ziet lopen)
In de supermarkt koop ik hier wel eens yoghurt “Griekse stijl”,  bij lange na niet de smaak van “mijn” kloosteryoghurt; ik heb me laten vertellen dat deze yoghurt minder eiwitten bevat.

* Yoghurt kun je goed gebruiken als basis voor dressings, sausjes of marinades.
* Yoghurt kan, door verhitting, gaan schiften; volle yoghurt schift minder snel.
* Yoghurt kan ook je mond blussen, als je gepeperd gegeten hebt (Indiase keuken serveert vaak yoghurt bij hete gerechten)
* Om Yoghurt lekker dik te krijgen laten de Turken en de Grieken hun product in een doek uitlekken ( zoals Nederlanders doen met hangop)

*) probiotica zijn zgn “goede”bacteriën, deze zorgen voor een goede darmflora en die is weer goed voor je spijsvertering, je stoelgang en je immuunsysteem

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s