Uit de crisisopvang.

In mijn omgeving zijn mensen die pleegkinderen*) opvangen.

Eén gezin had 1x in de veertien dagen 2 kindjes van een “moeilijk gezin” (uit een andere plaats) een weekend te logeren.
Ze gingen vaak leuke dingen met elkaar doen en ze zagen de teruggetrokken kinderen opbloeien; er groeide een hechte band tussen kinderen en het gezin.
1x in de veertien dagen werd vaker, en ook in de vakanties waren er langere logeerpartijen.
Dat is nu al 2 jaar zo.

Vlak na  het ( afgelopen) Sinterklaasfeest, dat ze met elkaar gevierd hadden, belde de organisatie die de opvang geregeld had op :
De moeder was vertrokken (de vader al eerder) en de kinderen waren alleen; konden het gezin de twee NU meteen opvangen? Voor onbepaalde tijd?
Dat doen ze nu.
Ze hebben snel wat kleertjes en een jas gekocht, want ze hadden alleen de kleren die ze aanhadden bij zich.
Tot wanneer de “opvang” duurt weten ze niet.
Nu is het kerstvakantie, maar de kinderen zullen toch ook naar school moeten (6 en 4jr).Moeten ze een school in de buurt zoeken? De vrouw en de man werken allebei, hun zoon gaat naar een opvang, hoe moet dat met de pleegkinderen? en hoe lang?
Ze weten het niet en de organisatie weet het ook (nog) niet.

Een nichtje heeft een pleegzoontje. Er was iets “mis” bij zijn geboorte. De biologische moeder (en vader) kon(den) er niet mee omgaan; het jongetje kwam (als baby)  in de crisisopvang terecht.
Daar kunnen kinderen maar een bepaalde tijd terecht, maar omdat het een “jongetje met gebruiksaanwijzing” was bleef hij er. Zo’n twee jaar geleden nam mijn, alleen wonende, nichtje hem in haar huis op. Af en toe gaat hij een paar uurtjes naar zijn biologische ouders en broertje. De ouders willen dat graag (eisen het misschien wel) maar voorgoed hoeven ze hem niet.
Hij is nu 4 jaar, heel druk en actief en slaapt iedere nacht maar tot 5 uur.

De organisatie die een en ander geregeld heeft, heeft meer “bijzondere kinderen” die opgenomen moeten worden. Mijn nichtje heeft zich opgegeven voor nog een kindje.
Er zat een kindje in de crisisopvang, die ze had al haar een paar keer bezocht had, toen er gevraagd wordt of ze dit kindje in haar huis wilde opnemen.
Het is een kindje van twee geestelijk gehandicapte mensen, die niet voor haar kunnen zorgen.
Ze was verwaarloosd. Ze is 10 maanden, maar moet om de 2 uur gevoed worden, omdat ze maar weinig voedsel tegelijk binnen kan houden.

Deze  3 pleegouders zijn,  in mijn ogen, zéér bijzondere mensen.
Kinderen opvoeden is een hele klus, zelfs als het “makkelijke” en eigen kinderen zijn.
Kinderen van een ander, getraumatiseerd, niet gezond, uit een crisisopvang in je huis opnemen en opvoeden is zwaar. Toch zijn er mensen die het doen. TOPmensen.

*) Pleegkinderen in huis nemen is  iets anders dan adoptie.
De kinderen krijgen nooit de naam van hun verzorgers en in sommige gevallen kan de opvang tijdelijk zijn. Als de biologische ouders  weer in staat zijn zelf de kinderen op te voeden gaan de kinderen terug. Over belangrijke opvoedzaken (naar welke school moet hij of zij ?en  ook bij medische zaken) moet, in sommige gevallen,  overleg  met de biologische ouders zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s