Citroen (oftewel Citrus limon)

Een beetje “zuur” blog deze keer, over citroenen.
Een citrusvrucht die vele toepassingen kent.

citroenNa de oogst wordt op de citroen een dun waslaagje aangebracht*) om hem mooi te laten glanzen. Daarom wordt ook altijd geadviseerd om een citroen goed af te boenen onder stromend water. Zeker als je zest wil gebruiken; citroenrasp.
Geraspte citroen haalt de smaak van een gerecht op (bv cake) en is ook nog eens geurig.

Een citroen bevat veel vitamine C.**) en ook vitamine B1, B2, foliumzuur (B11) en de mineralen: calcium, ijzer, magnesium, koper en mangaan

Het zuur uit een citroen is niet alleen fris, het lost ook vet op. Veel schoonmaakmiddelen bevatten  citroen, ook omdat het zo lekker ruikt.

Schoonmaaktip: een schaaltje met water en citroensap in de magnetron even verwarmen, daarna kun je de magnetron van binnen heel gemakkelijk schoonmaken.

Citroensap kun je ook goed gebruiken om het verkleuren van fruit en bv. avocado’s tegen te gaan. Een paar druppels zijn al genoeg. (daarvoor heb ik altijd een knijpcitroen in de koelkast staan)

De versheid van een citroen blijft het best bewaard door hem in de koelkast of in ieder geval op een koele plaats te leggen. Soms blijven ze daar wel een maand goed.

Citroen helpt ook als afweer tegen de muggen: wat schillen op  de tuintafel leggen, of wat citroensap in een schaaltje water druppelen óf het middel Citronella kopen.

De citroenboom kan tegelijkertijd bloesem, beginnende vruchten en citroenen dragen en komt oorspronkelijk uit Noord India

Er bestaat ook citroengras, een tropische plant die oorspronkelijk uit Azië komt en daar ook in bv de Thaise keuken wordt gebruikt. Dit gras heeft verder géén binding met citroenen.( de reuk en smaak schijnen op  die van citroenen te lijken )
Ik las dat deze grassoort “helpt” tegen kanker (niet geneest)

Dan is er  ook nog Citroen met een trema op de e : Citroën: Een Frans automerk opgericht in 1919 door André Citroen***)

 

 

*) Bij biologische citroenen wordt dit niet gedaan.
**)Eén citroen levert ongeveer vijftig procent van je dagelijkse vitamine C-behoefte.
***) Zijn overgrootvader handelde in groenten en fruit. Toen in 1811 de Burgerlijke Stand werd ingevoerd en hij een naam moest kiezen leek hem Limoenman wel aardig. De schoonpa van zijn zoon vond die naam maar niets en stelde Citroen voor. Die naam werd het.

Een gedachte over “Citroen (oftewel Citrus limon)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s