Kerstgroepen

Katholieke mensen hadden vroeger een kerststal, protestanten nooit.
Wij waren remonstrant en hadden dus géén kerststal.
Als kind vond ik een stal enig, maar hij kwam er thuis niet.
We waren immers NIET katholiek! Zó ging dat vroeger!

In deze tijd heeft “iedereen” een kerststal, ongeacht of hij of zij katholiek is.
Dus wij  nu ook.

Ik spreek liever van kerstgroep dan kerststal omdat een aantal van MIJN Maria en Jozefs geen onderkomen heeft. Het zijn alleen de figuren.

We hebben heel lang naar onze eerste kerststal gezocht, zeker 15 jaar na ons trouwen vonden we DE kerststal in Maastricht.
De (witte) stal met kerstgroep komt uit Peru, alle figuurtjes zijn blauw.
Niet traditioneel, heel bijzonder.

Ik ben heel selectief in het kopen van hele kleine stalletjes en heb de meeste zelf gekocht.
Een kleintje in een walnotendop en één net zo klein, van albast.
Ook gekregen exemplaren zijn er bij: een zilveren, waarbij de stal een openklappend juwelendoosje ; een piepkleine bruine van plastic, en een witte gemaakt van kaarsvet, waarbij alle figuren een pitje op hun kruintje hebben.

kerstgroep RuslandIn Rusland was het lang verboden openbaar te geloven (ook nu legt Poetin de godsdienstvrijheid aan banden) De kerken waren ondergronds en er stonden flinke straffen op het hebben van religieuze artikelen. Veel Russen hadden kleine altaartjes en ook kerstgroepen, die makkelijk te verstoppen waren.
Ik kocht dit Russische kerstgroepje (in een  klok) in een Wereldwinkel.
kerstgroep istanbul
In Instanbul was naast ons hotel een soort “rommel winkeltje” Het leek me leuk daar iets te kopen om mee te nemen als souvenir. Ik vond er een witte kerstgroep: Jozef, Maria en het kindje, mét kwastje en kleine potjes verf erbij. Die kochten we. Mijn lief heeft ze later thuis beschilderd.

kerstgroep Afrika
De leukste kersgroep, heb ik van mijn lief gekregen, ze komt uit Afrika. Er zat geen “onderkomen” bij. Ik heb een boomschors gebogen en daar de groep in gezet.

kerstgroep Peru
Via de Wereldwinkel kom ik aan dit kerstgroepje uit Peru. Ik kocht het toen ik. als vrijwilliger, een keer meeging bij het inkopen van artikelen voor de Wereldwinkel, bij een importeur van Peruviaanse artikelen.

kerstgroep Bruna

 

Een heel andere kerststal is de Dick Bruna Stal. Een stoffen tas, die opengeklapt een stal is. Aan de zijkant zit een stoffen boekje met het kerstverhaal. Een bovenop zit een hard plekje. Onze kleinzoon kwam er achter wat je daarmee kon: erop drukkend begint er een kerstliedje te spelen. Helaas is de batterij al vele jaren leeg en kan ik er niet toekomen dat stuk los te tornen om er “mogelijk” een nieuwe batterij in te zetten. De kleinzoon is inmiddels te groot om met het
” tasje met Jezus” zoals hij het noemde, rond te sjouwen.
Maar nog steeds staat DEZE stal onder onze kerstboom, hij is namelijk ver weg de grootste. Ik kocht hem ooit voor weinig bij de Kringloopwinkel; er mist namelijk een koning.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s