Film: Lady Bird

Hoofdrollen: Saoirse Ronan (Lady Bird)
Laurie Metcalf (moeder)
Regie:             Greta Gerwig

Een rebelse Amerikaanse tiener die op het punt van afstuderen staat op een zeer conservatieve school (College),ouders die het niet breed hebben, (ma werkt double shifts in een ziekenhuis, pa wordt ontslagen) tekort aan personal space [ inwonende broer met zijn vriendin}  zijn de ingrediënten van deze film
En dit alles in Sacramento, de laatste plaats waar Lady Bird wil zijn.

lady bird
Ze heet Christine, maar noemt zich Lady Bird.
Ze heeft rode slierten in het haar, zet zich af tegen haar milieu (“Ik woon aan de foute kant van het spoor”) en haar ouders.

Een “normale” tiener met ouders die van haar houden.
Moeder zelf had een alcoholverslaafde moeder met losse handjes en heeft dus niet echt een voorbeeld gehad van hoe een “goede” moeder te zijn.
Ze houdt zielsveel van haar kind en wil, zoals ze zelf zegt: Dat haar kind de beste versie van zichzelf wordt die maar mogelijk is.
Het antwoord daarop van de rebelse Lady Bird is: Als  DIT nu de beste versie van mij is?

We zien Lady Bird het laatste jaar van College doorworstelen, haar vriendschappen, haar toneel en wiskunde ambities, haar eerste grote liefde (die van jongens blijkt te houden) en  zien haar maagdelijkheid aan een klojo verliezen.

Als ze naar de universiteit zal gaan, wil ze weg uit Sacramento, naar een “klasse” universiteit. Ze weet dat Yale niet haalbaar is, maar een universiteit in New York moet lukken.
Moeder wil er niets van horen, dus zoekt ze haar vader als bondgenoot. Hij vraagt de formulieren voor een paar universiteiten aan, ze vult de papieren in en dan valt de één na de andere afwijzing op de mat. Eén universiteit zegt een wachtlijst te hebben en uiteindelijk komt ze daarop terecht.
Ma is woest dat ze het achter haar rug om geregeld heeft en weigert verder met haar dochter te praten, ze gaat wel mee haar naar het vliegveld wegbrengen, maar wil niet de auto uitkomen en laat het aan haar man over om haar dochter uit te zwaaien.

New York is eenzaam en “anders” en de film eindigt met een door Christine op  de voicemail van haar ouders  ingesproken boodschap, die ze voor haar moeder achterlaat en waarin ze vertelt dat ze van haar houdt.

Na de boodschap is het beeld zwart en komt de aftiteling.
Nogal een abrupt einde.

Een film waar heel veel inzit, zeker al je er naar kijkt als moeder, maar tegelijkertijd ook als  de  tienerdochter, die je ooit was.

Ladybird won een aantal nominaties, waarvan die van de beste actrice  daadwerkelijk ook een golden globe award kreeg

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s