Landverhuizers toen en nu

Ooit was ik in Luxemburg. Het viel me op hoeveel Portugezen daar wonen (naam bordjes op de deur en de gesproken taal als er gebouwd werd of aan de weg gewerkt) Familieleden die een zomerhuisje hebben in Luxemburg, vertelden ons dat de Portugezen in Luxemburg een enorme aanwinst zijn voor het land, ze werken hard en geven de economie een boost.

Onlangs leerde ik een Portugees kennen. 3 maanden oud kwam hij naar Nederland. Zijn ouders vertrokken uit Portugal omdat ze hier meer kansen zagen.
Waarom Nederland? Opa was hen een jaar eerder voorgegaan.
Ze wilden sparen en dan terug naar Portugal. Het heeft 38 jaar geduurd vóór ze terug gingen! Hun zoon woont nog in Nederland en heeft, behalve zijn naam, niets Portugees.

Eigenlijk geldt een landverhuizing voor mijn voorouders ook. Mijn moeder is geboren in België uit een Franse moeder en een Duitse vader. De Duitse opa was al eerder in Nederland gaan wonen en toen het gezin met mijn moeder en haar broertje moesten vluchten vanwege de Eerste Wereld Oorlog, vluchtten ze naar Nederland (neutraal toen) omdat opa en oma er al zaten.

Bijzonder vind ik, dat mensen “alles” (bij vluchten soms niets) oppakken en vertrekken naar een ander land.
WELK land hangt dan vaak af van een familielid die hen voor gegaan is. Soms liggen economische redenen hier ten grondslag aan, soms moet er gevlucht worden.

Sommige “Nederlanders” doen moeilijk over het feit dat hier zoveel buitenlanders neerstrijken (niet zo gek als Nederland op plek 14 staat van de rijkste landen ter wereld) maar zijn we zelf allemaal HELEMAAL Nederlander?
Ik dus, een kleine beetje terug, al niet.
En is ons land niet mede zo rijk geworden door de mensen (werkers) uit het buitenland?
Aan het eind van de 16 eeuw, begin 17e eeuw kwamen meer dan 150.000 emigranten naar de Republiek (der Verenigde Nederlanden) ze brachten hun vaardigheden en handelscontacten mee. *) Mede daardoor werd Amsterdam de belangrijkste handelsstad van Noord Europa.

Een verrijking van het land dus. Niet te ontkennen valt dat er door immigratie ook problemen ontstaan: toen én nu.

De vragen die nu spelen zijn
* Met hoeveel mensen kunnen we leven op ons kleine stukje aarde dat
Nederland heet?
* Met welke mensen willen we dat doen?
* Hoe houden we het in Nederland letterlijk en figuurlijk leefbaar?

Premier Rutte heeft, september jl. , een commissie in het leven geroepen die op deze vragen een antwoord moet geven.
Het volk wacht af

*) Er waren zelfs steden ( zoals Leiden, Delft) die toen immigranten naar hun steden “lokten”, ze stelden werkplaats en woonruimte ter beschikking en gratis “burgerschap”. [Zo verzesvoudigde de bevolking van Leiden in vijf decennia door de import van textielwerkers uit de zuidelijke Nederlanden en het noorden van Frankrijk]

Een gedachte over “Landverhuizers toen en nu

  1. Wat ik destileer uit jou stukjeis, dat we in de vroegere tijden best remdeing tolerant waren , in schril contrast met heden : economische redenen ? Heylijkt er wel op.
    Liefs Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s