Reuzenalk – Pingouin

pinguin

Over pinguïns heb ik al veel gelezen en leuke weetjes opgespaard.
Maar onlangs las ik iets dat ik nog nooit gehoord had: waar de naam pinguïn vandaan komt.



Ooit was er een reuzenalk op het zuidelijk halfrond, hij kon niet vliegen. In het Frans is reuzenalk : Grand Pingouin. In 1844 was de reuzenalk uitgestorven (uitgeroeid). Omdat de pinguïn lijkt op de reuzenalk en  ook niet kan vliegen heeft  de ”huidige” pinguïn deze  naam gekregen.

Alvero Vello, die met Vasco Da Gama in 1497 om “Kaap de Goede Hoop” zeilde, is de eerste die melding maakt over pinguïns in zijn reisdagboek, hoewel hij ze “otilicarios” noemde zoals de alken in het noorden. “Ze zijn zo groot als eenden, maar kunnen niet vliegen omdat ze aan de vleugels geen veren*) bezitten. Deze vogels, waarvan we er zoveel slachtten als we konden, schreeuwen als ezels …”

Meer dan 100 jaar later werd in de “Nieuwe Wereld” de eerste Zuidamerikaanse pinguïn ontdekt. In 1519 werd hij vermeld in het dagboek van Antonio Pigafetta, een reisgezel van Magelhaen. Ook hij beschreef ze als ganzen, met het voordeel dat ze niet alleen lekker smaken maar ook gemakkelijk te vangen zijn, omdat ze niet snel kunnen wegrennen.**)

Als dat met de reuzenalk ook zo was dan snap ik waarom die uitgestorven zijn.
Er zijn overigens pinguïns die het geluid van balkende ezels maken: de ezelspinguïn,
de snelst zwemmende pinguïn ( ca 40 km per uur)

Een pinguïn die erge dorst heeft drinkt zeewater, maar als hij kan kiezen neemt hij liever een hap sneeuw.

Ook in Afrika leven pinguïns; de zwartvoetpinguïns. Deze soort heeft een “naakte” roze vlek boven zijn ogen, reden waarom de Afrikanen hem brilpikkewyn noemen.(pikkewyn = pinguïn)

Pinguïns kunnen maximaal 20 minuten hun adem inhouden; het gemeten record van een duikende pinguïn is 304 meter ( ter vergelijk: de Eiffeltoren is 300 meter)

Als pinguïns duiken schuift er een doorzichtig vlies voor hun ogen; een soort duikbril.

Sommige pinguïns zijn zeldzaam, sommige niet; van de macaronipinguïns zijn er zo’n 9 miljoen!

Het grootste gevaar NU voor de pinguïns is de opwarming van de aarde.
Volgens het Wereld Natuur Fonds  zijn sommige kolonies van de keizerspinguïn – de grootste pinguïn ter wereld –  in de afgelopen 50 jaar in omvang gehalveerd. Warmere winters en hardere winden betekenen dunner ijs dat eerder in het jaar afbreekt. Hierdoor gaan veel eieren verloren en komen kuikens om voordat ze zelfstandig kunnen overleven.

 

 

*) pinguïns hebben wél veren op 1 vierkante centimeter zo’n 70 veertjes
**)  schuingedrukt tekst bronvermelding: http://www.pinguins.info