Volkstellingen

Sinds 1795 zijn er in Nederland (toen nog Bataafse Republiek) volkstellingen gehouden, de laatste was in 1971 (soms om de 10 jaar)
Er kwamen ambtenaren aan de deur die vragen stelden over oa. de gezinssamenstelling, huisvesting, geloof e.d.

De gegevens van zo’n volkstelling kunnen je heden ten dage nog helpen bij genealogisch onderzoek. Familiegegevens naspeuren brengen je vaak verder door deze bewaarde en vaak gedigitaliseerde census

In 1971 waren er veel mensen die NIET meer wilden meewerken aan een dergelijk onderzoek, vooral mensen die de oorlog mee hadden gemaakt en hadden gezien hoe een goed gedocumenteerd volksarchief  “foute” mensen  anderen een Jodenster lieten dragen en ze lieten wegvoeren.
Lucebert maakte een antivolkstellingaffiche  met de woorden: Voordat je ’t weet, is het weer zover, dan draagt de één een zweep, een ander een Jodenster.
Dit  was ook het begin van het digitale tijdperk en het ongeloof  (en argwaan) in de werking van de automatisering was groot.

Er stond een boete op het niet meewerken aan een volkstelling, maar toen er in 1971 zo’n 300.000 Nederlanders weigerden hieraan mee te doen besloot de toenmalige minister van Justitie van Agt een “generaal pardon” gegeven, waardoor de 300.000 mensen géén boete hoefden te betalen of in de cel moesten zitten.
Pas in 1991 volgde de afschaffing van de Volkstellingenwet.

Ik las nu in een blad in de wachtkamer van de podoloog dat er, mede in verband met de migratiegroei, weer stemmen opgaan om een volkstelling te houden.
De generatie die de oorlog nog heeft meegemaakt en fel tegen een volkstelling was, is uitgedund; de computer is inmiddels een onderdeel van bijna ieders leven en privacy wordt nu “anders” bezien dan in 1971. “Alles” staat immers al op facebook.
In het blad stond de voorspelling dat de Volkstelling weer terug komt!
We zullen het (niet) zien.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s