Rijbewijs verlengen.

Vier maanden vóór de verloopdatum krijg ik een brief van het RDW (RijksDienstWegverkeer) dat mijn rijbewijs gaat verlopen. In de brief staat wat ik mee moet nemen als ik me bij mijn gemeente (afd.Burgerzaken) ga vervoegen om een nieuw rijbewijs te aan te vragen.Er staat ook in dat het binnen 5 werkdagen klaar zal zijn. Er staat niet hoeveel deze “grap” gaat kosten.

gem.huis
Ons gemeentehuis is niet zó maar binnen te stappen. Er moet een afspraak gemaakt worden.

Dat kan via een telefoonnummer van 5 cijfers!!
Als ik het bel vraagt een automaat welke gemeente ik wil spreken, als ik het zeg word ik door verbonden.
Er moet, zo staat in de brief, één recente kleuren pasfoto ingeleverd worden
.

 

 

Ik háát poseren voor een foto, dus ik stel het zo lang mogelijk uit (in ons dorp is geen pasfotozaak )Een paar dagen vóór de afspraak in het gemeentehuis zijn we in een dorp waar wél een pasfotograaf is. Ik loop er binnen en krijg gelegenheid om mijn haar te kammen (dat wordt er echt niet beter op, dus ik laat het)  de fotograaf vraagt mijn bril af te doen.Tegenwoordig moet de pasfoto zonder bril, ook al draag ik die in de auto altijd.
Ik leg mijn bril op het daarvoor bestemde plankje en kijk in de lens als een konijn in een koplamp. Zó ziet de foto er dan ook uit. (meer dan 40 jaar brildragend is aan mijn gezicht te ZIEN)
Ik moet € 12,50 betalen en krijg 6 exemplaren. Wat moet ik daarmee? Aan mijn fans geven? Maak het goedkoper en geef me er 2 ( 1 voor het verlies)
De afspraak in het gemeentehuis is vóór negenen (wakkere ambtenaren?) Ik stap een half uur vóór de afspraak op mijn fiets, kom 10 minuten te vroeg aan, maar wordt meteen geholpen. Het kost me € 39,45, ik moet een formulier dat uit de printer komt nakijken en ondertekenen en dan is het klaar
.Ik wil toch even weten waarom die bril niet meer mag.
“Soms schittert de bril op de foto, sommige mensen hebben geen “goed zichtbare “pupillen door de bril en sommige mensen hebben gekleurde glazen dus: BRIL AF!” antwoordt de ambtenaar achter de balie.

We maken een afspraak over een week, dan is mijn rijbewijs klaar (het oude moet ik dan  inleveren, wordt me verteld, meenemen dus!)
Ik neem aan dat het volgende week klaar ligt. Zo niet, dan blog ik er nog een keertje over

 

Een gedachte over “Rijbewijs verlengen.

  1. Ambtenarij ! Toen mijn paspoort verliep hebik de entree op dezelfde manier edaan als jij maar op het stadhuis en volledig electronisch. ik werd wotoel persoonlijk begeleid, waant ik was met een rollator. Aan de balie gaf ik mijn oude paspoort en een paar maanden geleden gemaakte pasfoto. Deze pasfoto werd geweigerd omdat hij niet geleek op de foto in mijn paspoort ! Ik dacht dat ik van mijn stoel viel. mijn argument, dat ik in de tussentijd nogal ouder was geworden, een herseninfarct had gehad en meer van dat soort dingen, mochten niet baten. Ik kon een persoonsbewijs krijgen a raison vanzeg maar 58 euro, maar ik was inmiddels zo van streek dat ik dat gwoonweg geweigerd heb: ook mijn oude paspoort is voldoemde om mij te legitimeren. Ambtenarij ! hoe verzin je het ! Liefs Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s