Film: The Post

Hoofdrollen Tom Hanks en Meryl Streep
Regie: Steven Spielberg

Een waargebeurd verhaal.
De film is vorig jaar gemaakt maar gaat over de uitgelekte documenten van het  Amerikaanse  Ministerie van  Defensie over de Amerikaans inmenging in de Vietnamoorlog begin jaren ’70.

De film laat de krantenwedloop zien:  The New Yorks Times krijgt het rapport eerst in handen en publiceert erover. De Amerikaanse regering stapt naar de rechter om verdere publicaties tegen te houden.
Door een individuele inmenging van een reporter van de Washington Post krijgt dan ook deze krant de rapporten in handen. (Niet op paginavolgorde, want degene die het gekopieerd heeft, heeft alle onderste regels met Vertrouwelijk, strikt geheim én de paginanummers eraf geknipt) Ook bij deze krant gaan reporters daarmee aan de slag. Of het wel dan niet gepubliceerd zal worden is dan nog de vraag.

De film begint met de werkelijke Vietnam oorlog (op locatie) .
Soldaten en een waarnemer lopen in een doorweekt oerwoud en worden overvallen
( we zien vuur en stervende en gewonden soldaten)
Verder is de film een moreel, politiek en journalistiek gebeuren.
Niet veel vaart er in, dus best een hele zit.
Tegelijkertijd zit je als toeschouwer in verschillende “huiden”; die van hoofdredacteur, van (onvrijwillige)*) eigenaresse van een krant,  van investeerder én van Robert Mc Namara de toenmalige  minister van Defensie

Het gaat niet alleen over de persvrijheid (ook nu weer in Amerika actueel met Trump) maar ook over de morele dillema’s die daarbij komen kijken. Zoals Meryl Streep als uitgeefster van de Post vraagt:
“Kun je me garanderen dat door het publiceren van dit rapport, geen één soldaat in een onveilige situatie wordt gebracht?”
De Vietnamoorlog is nog aan de gang als dit rapport uitlekt en de strekking van al deze rapporten is dat deze OORLOG door Amerika NIET gewonnen zal/kan  worden, terwijl de achtereenvolgende Amerikaanse presidenten naar buiten brengen dat er vooruitgang in zit en troepen blijven sturen.
Aan de kaak wordt gesteld dat diverse Amerikaans regeringen een oorlog voerden waarvan ze wisten  deze niet te kunnen winnen, maar die ze, bang voor “gezichtsverlies” niet wilden stoppen. Zodoende hebben veel Amerikaanse soldaten hun leven “nodeloos” verloren.
Het eind kan ik “verklappen” want we weten dat de dagbladen toen hebben gewonnen en dat die krantenartikelen de publieke opinie gigantisch hebben beïnvloed én dat er in 1973 er een vredesovereenkomst is gekomen en Amerika  daarbij beloofde zich uit Vietnam terug te trekken. Iets dat ook daadwerkelijk gebeurd is.

 

*) Meryl Streep speelt de rol van  eigenaresse van een krant, die dat geworden is doordat haar man zelfmoord heeft gepleegd. Daardoor wordt zij de eerste vrouwelijke uitgever van een grote Amerikaanse krant.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s