Paddenstoelen.

Bijna alles wat ik weet over paddenstoelen komt van mijn vader en hij had weer veel  van die kennis uit het paddenstoelenboek van Dr.Jac.P.Thijsse.
jp thijsseHet is, zo staat op het titelblad in 1929 door Verkade’s fabrieken N.V.te Zaandam uitgegeven.* En ALLE Verkadeplaatjes zijn er ingeplakt.
In de nalatenschap van mijn broer kwam ook dit boek naar boven. Ik ben er ontzettend blij mee. Niet alleen om het nostalgisch gevoel van vroeger, maar ook blij met de hoeveelheid kennis (afbeeldingen)  die ik weer terug heb.

Elders las ik onlangs dat er 3 soorten paddenstoelen zijn, als je de indeling volgt van waar de sporen bij een paddenstoel gevormd worden: Plaatjes, buisjes en stekeltjes.
Die laatste categorie kende ik niet. Dus ik pakte het paddenstoelenboek van Jac.Thijsse erbij.
Die onderverdeling in die 3 categorieën kon ik zo één twee drie niet vinden wel zag ik het plaatje en zijn beschrijving van de geschubde stekelzwam (blz41):

stekelzwam
“… de gele of uitgespreide stekelzwam en de geschubde stekelzwam. Ik vond ze allebei in het Koninklijk Park van Het Loo en ook bij de Lage Vuursche, het meest in beukenbosschen. Ze zijn allebei heel makkelijk te kennen aan hun stekelige schubben. Voor de eerste heb ik een bijzondere voorliefde, eigenlijk alleen, omdat ik mijn eerste vond op een van die fabelachtige mooie zomersche dagen in het eind van November…………….”
Aldus Jac.Thijsse.

Ik ben niet veel wijzer geworden omtrent de paddenstoel zelf, maar de beschrijving “een fabelachtige mooie zomersche dag “past goed bij gisteren(het is alleen nog oktober).
Eigenlijk is zijn boek zo beschouwd een soort “blog” avant la lettre. Hij schrijft over wat hij ziet en hoe hij het beleeft: “……Zoo ook met de Morieljes. Ik eet ze graag, heel graag vooral wanneer mijn vrouw ze heeft klaargemaakt.”

Leuk om weer eens te lezen. Een boek uit een tijd ver voor de mijne, met prachtige plaatjes, die de paddenstoelen heel goed te herkennen maken.

 

 

*) de plaatjes zijn naar tekeningen van oa. J.Voerman.
Er is een Voerman museum in Hattem ( een echte aanrader)

2 gedachten over “Paddenstoelen.

 1. De enig echte ontmoeting met paddestoelen is die in de bossen rond Ermelo, op een ochtend in november, toen ik die bossen inliep : een “zee” van wat ik noem Eekhoornbrood, de meest sprekende paddestoel voor mij: een knalrode gepunte met witte stippen bedekte paddestoel !Ik stond aan de grond genageld ! Dank Baars, liefs Johannes

  Like

  1. hihi, dat is een vliegenzwam uit het liedje Op een grote paddenstoel rood met witte stippen. Giftig en mooi.Eekhoorntjesbrood is bruin met buisjes onder zijn hoed, er is vaak een “hapje”af.
   Sorry Johannes, ik kan het niet laten te “onderwijzen”!!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s