Uitingen van de herfst

Bij ons in de buurt staan flink wat kastanje- en eikenbomen.
Er zaten dit jaar enorm veel vruchten in. eikelsNú liggen ze onder de boom.
Raar dat ze er liggen vind ik.
Toen ik nog een kinderinstuif in een buurthuis leidde, gingen we in de herfst altijd dingen maken met eikels, kastanjes en (gekleurde) herfstbladeren.
Omdat we de tijd qua knutselen nodig hadden zocht ik van te voren  de eikels, kastanjes en herfstbladeren (voor spatwerk)
Dat was vaak goed zoeken, want al stonden er veel bomen, ALLE kinderen raapten ze al op. Nu liggen er  overal veel kastanjes en eikels onder de bomen.

Om te zeggen dat kinderen ALLEEN maar achter hun pc zitten vind ik te makkelijk,  misschien wordt dit soort dingen (iets maken van dingen uit de natuur: madeliefjeskrans vlechten, iets met schelpen) niet meer aan hen voorgedaan?

Met herfstbladeren, een rastertje, een vel papier, verf en een tandenborstel kun je heel mooie spatwerkjes maken. Met eikels mét en zonder “dopje” spelden of luciferhoutjes zonder kop zijn er eikelmannetjes ( met pijp) honden en andere dieren te maken.
kastanjespin
Met kastanjes, spelden en/of luciferhoutjes en een draadje wol, kun je een spin maken die, als je de draad op de juiste manier omwindt, zo langs de draad naar beneden kan lopen.

We wonen in een land met seizoenen, die kunnen we voelen (door het weer) en zien (door planten bomen en bloemen)
Door de seizoenen binnen te halen word je er nog meer onderdeel van.
herfst

Een gedachte over “Uitingen van de herfst

  1. Wat goed dat je dat hier deelt, maar dat betekent ook dat jij het wel ontvangen engeleerd hebt, bijzonder. Ik weet niet of ik dat van mijn moeder heleerd heb, maar mijn broer en ik moesten dagelijks door het park tegenover ons huis en lopend over het gras ontmoetten wij de kinderendie het wel thuis hadden geleerd en raapten wij beukennootjes, jawel en best lekker.
    Weer zo’n herinnering, en over het gras lopen gesproken, 1 x ben ik door de koddeebeier daarvoor gepakt en die parkwacjter is bij mij tuis geweest en hetenige wat ik daarvan weet is,dat het geen vervolg had.
    Liefs Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s