“Haagse”praat.

Het is best moeilijk om in Den Haag met een Haginees of Hagenaar te praten over Den Haag. Er wonen, waarschijnlijk zoals in elke grote stad, veel buitenlanders.
Misschien meer door de ambassades, het Internationale gerechtshof, Shell en meer grote internationale bedrijven.
Iemand de weg vragen resulteert (net als in Amsterdam) vaak in “Ik kom hier ook niet vandaan” of een antwoord in een andere taal.

We spraken iemand met Iraanse roots, geboren in Den Haag. Hij wilde er nooit meer weg, woont nu boven in een portiekwoning, maar wil wel ooit een huis met een tuin bemachtigen: voor de bewegingsvrijheid van zijn kinderen. Buiten spelen in zijn straat, is er niet bij.
SONY DSCEen medewerker in een (grote) fietsenzaak (365 dagen per jaar open) komt uit, en woont in Rotterdam. Hij “moet” nog 6 jaar tot zijn pensioen en vertrekt dan met zijn vrouw voorgoed naar Spanje.(de kinderen zijn alle 5 al getrouwd) “Niet alléén voor het klimaat. Het is hier én in Rotterdam zó druk: teveel mensen.”

Een echte in Den Haag geboren vrouw (mét accent) vindt dat er te veel veranderd is. In haar straat wonen bijna geen Nederlanders meer.  De samenhang, zegt ze, is weg. De helft van de mensen in haar straat kan ze amper verstaan. Ze gunt iedereen een goed leven, maar mist de Haagse mensen om zich heen ook de winkels in haar buurt zijn veelal Pools.

winkeltjeIemand, die vroeger in de bouw gewerkt heeft en nu een antiekzaakje heeft, vindt het leven in Den Haag prima. Hij heeft wel kritiek op hoe het geleid wordt, daarom zit hij “een beetje” in de politiek. In zijn buurtje vertaalt en signaleert hij dingen die hij “doorspeelt” naar de bestuurders. Toen Jetta Klijnsma nog wethouder van Den Haag was heeft hij haar gevraagd “Waarom ze dacht dat Haagse mensen blind waren”.
Hij legde ons uit dat elders in Den Haag glasbakken waren met aparte vakken voor groen, wit en bruin glas en in zijn buurt alleen een glasbak met daarop : Bont glas.
“Dát soort dingen, mevrouw!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s