Vredespaleis

vredespaleis

Al meerdere keren hebben we getracht het Vredespaleis te bezichtigen, niet gelukt.
Het is maar één of twee keer per maand mogelijk, met groepen van ca. 20 mensen.
Vandaag gaan we “dan maar” het bezoekerscentrum in, om daar vast wat kennis op te doen en misschien wat foto’s  te zien hoe het er van binnen uitziet.

Mijn lief heeft veel in Den Haag gewerkt en weet de weg, dus ik fiets achter hem aan (sowieso te druk om naast elkaar te fietsen) door lanen met prachtig architectonische gebouwen, waar we oa.  de ambassades van Duitsland, Angola en Belarus zien.
hek den haag
Voor de ingang bij de prachtige hekken staat een beveiligingsbeambte met een apparaat waarmee ze onder de binnenkomende auto’s kan kijken; zelfs met een toegangspasje en identiteitsbewijs kom je niet “zo maar” in deze vredestempel.

wensenboom

Het bezoekerscentrum, vlak voor de hekken is wel vrij toegankelijk, er staat een wensboom bij, die  vol hangt met door bezoekers geschreven boodschappen. De Japanse, Arabische en Russische  boodschappen kan ik niet lezen, maar ik lees wel veel peace, vrede en la paix en varianten daarop.

In het bezoekerscentrum “leren” we dingen die we nog niet wisten en wordt “oude” kennis weer opgefrist.

Zo wist IK niet dat de Eerste Vredesconferentie in Den Haag (1899) gehouden was op initiatief van tsaar Nicolaas II. Wél wist ik dat koningin Wilhelmina ere-voorzitster was en dat deze bijeenkomst op Paleis Huis ten Bosch werd gehouden.
Tijdens deze vredesconferentie werd het Hof van Arbitrage opgericht en een passende huisvesting  hiervoor zou worden gebouwd. Dát werd het Vredespaleis, waarvan de eerste financiële bijdrage (1,5 miljoen dollar) kwam van Andrew Carnegie (1835-1919).
Deze Schot was met zijn ouders naar Amerika geëmigreerd en had zich daar opgewerkt tot eigenaar van een staalbedrijf dat hij in 1901 verkocht en daarmee één van de rijkste mensen ter wereld werd (the American dream!) Andrew vond dat rijke mensen iets terug moesten doen voor de mensheid. Met zijn geld werden 2500 bibliotheken gebouwd in 12 Engelssprekende landen.
Hij had dan ook als voorwaarde voor de gift van 1,5 miljoen dollar voor de bouw van het Vredespaleis dat er een Openbare bibliotheek* in gebouwd zou worden.

Voor het ontwerp van de bouw van het Vredespaleis werd een internationale prijsvraag uitgeschreven, die gewonnen werd door de Franse architect Louis Cordonnier (1854-1940)  Dit ontwerp in Neo-renaissancestijl werd, vanwege de kosten, wel wat aangepast.

In 1907 werd de Tweede Vredesconferentie in Den Haag gehouden en werd de symbolische eerste steen voor de bouw van het Vredespaleis gelegd. Kort daarna begon men met de bouw en in 1913 werd het paleis officieel in gebruik genomen.  Sinds die tijd zetelt het Permanent Hof van Arbitrage (voor conflictoplossingen van internationale geschillen ) daar en sinds 1946 zetelt  er ook het Internationale Gerechtshof, opgericht door de Verenigde Naties

Beide werken dagelijks aan het oplossen van mondiale kwesties, waardoor een bijdrage wordt geleverd aan de wereldvrede. (zo lazen we in het bezoekerscentrum)

 

*)  Deze bibliotheek is gespecialiseerd in vakliteratuur over internationaal publiek- en privaatrecht, vergelijkend recht en jurisprudentie uit alle delen van de wereld.

2 gedachten over “Vredespaleis

  1. Steeds meer zoek ik de oplossingen, zoals Vrede, eerst bij mijzelf, want dat denk ik te kunnen overzien. Landelijke of mondiale vredesprocessen kunnen daartoe ook bijdragen, maar opplossingen van problemen starten bij ieder persoonlijk. Dat geeft mij de rust die ik zo nodig heb. Liefs Johannes

    Like

  2. Ik reageer even op mijzelf en wel hierom :ik was een paar dagen stil naar de dagelijkse blogs, maar dat is nu weer
    bijgewerkt. Liefs Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s