Constantijn Huygens*) en zonen**)

Constantijn Huygens was secretaris van twee prinsen van Oranje, maar ook dichter, diplomaat, geleerde, componist en architect. Huygens trouwde in 1627 met Suzanna van Baerle, waarmee hij 5 kinderen kreeg: 4 zonen en een dochter.
2 Maanden na de geboorte van de dochter stierf Suzanne.
Een paar jaar na haar dood kocht Constantijn een stuk grond in Voorburg waar hij zijn buitenverblijf Hofwijck laat bouwen. 

hofwijck
Op de fiets onderweg naar Voorburg zien we een andere kant van Den Haag dan we tot nu toe zagen. Wij rijden door het stadsdeel Laak. Hier geen huizen met mooie gevels, maar flats met huisnummers van over de 2000, wat industriegebiedjes, maar ook een molen uit 1699 ( dat stond er tenminste op) gelegen aan de Haagse Vliet.

Het buitenhuis en de tuin van Hofwijck ontwierp Huygens zelf in 1641. De tuin is gebaseerd op ideëen van Romeinse architect Vitruvius en is aangelegd in de vorm van een menselijk lichaam, waarbij het hoofd het huis is.  Het stuk grond waarop de “benen” aangelegd waren behoort nu niet meer bij het buitenhuis.
station voorburgTegenover het buiten is nu het treinstation Voorburg.
Het buiten en tuin zijn nu toegankelijk.

herfsttijloosDe zon schijnt en we wandelen rondom het huis.Walnotenbomen en tamme kastanjes hebben rijkelijk gestrooid met hun vruchten, de paden liggen er vol van. De herfsttijloos en de wilde boscyclamen bloeien er tussen de dode bladeren en bodembedekkers.

kwakelaartje
Er lopen 3 witte, prachtige, kleine eenden naar me toe, ze happen in het plastic zakje dat ik tevoorschijn haal om de noten in te verzamelen. Later hoor ik dat deze eenden eerst met zijn vijven waren en horen bij het landgoed, ze worden kwakelaartjes genoemd (Als we het landgoed verlaten zie ik een oudere dame met een AH tas met brood aankomen, ook in haar plastic tas wordt “gepikt”, maar dan terecht:  er zit eten in!)

Men heeft de uitbouw, die zoon Christiaan heeft bijgebouwd (hij woonde er na de dood van zijn pa) verwijderd en het buiten weer zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat gebracht en nu als museum ingericht.
Constantijn senior (zijn oudste zoon heette ook Constantijn en werd ook secretaris van een prins van Oranje) had vele kwaliteiten; hij was staatssecretaris, dichter, architect, muzikant en diplomaat maar hij had geen titel. Dat “loste hij op” door in 1630 heerlijkheid Zuilichem (Gld) te kopen; hierdoor mocht hij zich Heer van Zuilichem noemen (hij was zelden in de Bommelerwaard)
Alleen de adel mocht zwanen houden en dat wilde Constantijn ook graag, dus liet hij in het water om zijn buiten Hofwijck een plateau maken voor een zwanennest (er was nu nog een “oud” nest te zien)

Constantijn heeft, denkt men, meer dan 100.000 brieven geschreven, aan familie, maar ook aan illustere personen.
Omdat Constantijn ook thesaurier alsmede secretaris van stadhouder Frederik Hendrik was ging hij mee bij veldslagen (de troepen moesten immers uitbetaald worden) De echtgenote van Frederik, Amalia van Solms vroeg Constantijn of hij haar wilde rapporteren hoe het met de gezondheid van haar man gesteld was. Constantijn schreef haar daarom briefjes ( klein, omdat ze soms langs vijandelijke linies gesmokkeld moesten worden en de boodschapper ze in zijn hak kon verstoppen) in het Frans. Deze (kopieën) zijn hier ook te zien.
ijskelder
Hofwijck is, zo vertelde de gids, het enige huis uit die tijd dat nog een ijskelder aan huis heeft.
Meestal zijn de ijskelders van landgoederen “ergens” in de tuin
Vanuit de keuken is de ijskelder te zien (niet toegankelijk)

Christiaan, een zoon van Huygens, wilde geen diplomatieke carriére en ging verder in de wetenschap; hij werd wis-en natuurkundige, sterrenkundige en uitvinder. De zolder van Hofwijck is aan hem gewijd. (hij was degene die er later  8 jaar woonde en die de uitbreiding heeft laten bouwen omdat hij meer ruimte nodig had voor zijn uitvindingen) Hij heeft oa. een uitvinding aan een slingeruurwerk gedaan, waardoor deze veel accurater ging lopen en als sterrenkundige ontdekte hij (1655) de eerste maan van Saturnus én dat Saturnus een ring heeft.

Het buiten is klein, maar er is veel over te vertellen. We kregen een audiotour mee, maar aangezien ik daar een hekel aan heb en de vrijwilligster het heerlijk vond om veel te vertellen, heb ik de audiotour ongebruikt teruggegeven en veel van de gids opgestoken.

De terugweg ging niet volgens de, op fiets ingestelde GPS route, omdat de GPS “geen sap” meer had.
Den Haag konden we zelf vinden maar we kwamen wel een andere kant Den Haag binnen dan we vertrokken waren. Deze keer langs de Hofvijver en Gymnasium Haganum (rijksmonument gebouwd 1905) een mooiere route,  wel giga druk.
We kwamen heelhuids thuis met weer meer kennis dan dat we vertrokken waren.

*) 1596-1687, 90 jaar geworden; voor die tijd een heel bijzondere leeftijd
Hij had een bijzonder levensfilosofie; at wat zijn lichaam nodig had niet meer en  groente en fruit uit eigen tuin.

**)Constantijn was  secretaris van Willem III en hielp Christiaan met de lenzen van zijn telescopen. Christiaan was de wis-natuur- en sterrenkundige. Lodewijk was ook diplomaat, later drost van Gorinchem en nog later bij de Admiraliteit van
Rotterdam

2 gedachten over “Constantijn Huygens*) en zonen**)

 1. Ik sta verbaasd over de uitgebreide informatie die je met elk onderwerp in dagelijks leven ons/mij voorlegt.Is dat parate kennis of komt hier de geschiedenis-vastlegging en het raadplegen daarvan ook om de hoek kijken?
  Ik wist van de Huygens dat ze erudiet waren maar de informatie die je ons voorlegt heeft daar weinig mee te maken; een sterk punt Baars.
  Liefs Johannes

  Like

  1. Ik luister naar een gids, stel veel vragen,lees een folder en zoek aanvullende informatie op internet op, Ik vind het leuk om veel te weten. Ik herinner me dat we een keer liepen in een bezoektuin met bloemen, ik noemde de namen van de bloemen die ik zag en opeens was er een die ik niet wist. Jij sprak toen de wijze woorden: Je kunt ook van een bloem genieten als je de naam NIET weet”
   Dat is me altijd bijgebleven

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s