Damloop by night

damloopAl in 1959 werd er een Dam tot Damloop georganiseerd, dat werd gedaan in het kader van een betere verbinding tussen Amsterdam en de Zaanstreek. Over het Noordzeekanaal ging de Hempont*. Voor een betere verbinding zou er een (Coen)tunnel onder het Noordzeekanaal moeten komen, de tunnellobby organiseerde toen deze eenmalige loop.

In 1985 werd het idee van een loop van Dam tot Dam nieuw leven ingeblazen; een loop van de Zaanse Dam naar de Amsterdamse Dam: 4300 deelnemers! Een jaarlijks terugkerend evenement!

Behalve de Dam tot Damloop komen er meer “onderdelen” van deze succesvolle loop.
Vanaf de 25 ste editie van de loop wordt het, in 2009, een TWEE daags evenement en onder het motto “Iedereen die wil moet kunnen meedoen” komt er de dag voor de Dam tot Damloop een loop met een kortere afstand.
Er wordt nog wat “gesleuteld” aan dit “kortere” concept en sinds 2015 wordt deze kortere loop op de zaterdagavond gehouden en is de afstand aangepast naar 5 Engelse mile ( 8 km):  Damloop by Night.
Een loopfeest met dit jaar zo’n 15.000 deelnemers, die  worden toegejuicht door vele toeschouwers, met onderweg muziek en met vooral véél (kunst)licht.
medaille

*) 1959 – 5.800 auto’s per dag. Soms wachttijden van 3 kwartier!

Een gedachte over “Damloop by night

  1. Fantastisch zoals jij dat naar boven weet te halen. Het haalt ook bij mij naar boven, dat ik toen ik in Leimuiden woonde, samen met de meester van de klas van onze oudste dochter, een kanaal loop van 10 km hebben gedaan en volbracht, voor het eerst in mijn leven toen. Jammer dat het daar bij is gebleven. Liefs Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s