Noten.

hazelnoten

In onze voortuin staat een hazelnotenboom. In de afgelopen tijd vonden we, iedere keer dat we de voordeur uitkwamen wel een paar noten. We gooiden  ze in een bakje ; mijn lief brandde ze, zout erop en snacken maar.

In een tuin, vlakbij, staat een walnotenboom. De noten vallen op het gras in het park of in de struiken eronder. Als we er langskomen nemen we de, op de grondliggende noten, mee. Soms zijn ze “schoon” soms zitten ze nog in hun groene bolster.

vieze walnotenBeetpakken kan, maar je krijgt gele vingers, die niet gemakkelijk schoon te krijgen zijn. Dus heb ik in deze tijd altijd een plastic zakje bij me, waarmee ik ze oppakken kan (thuis maak ik ze dan wel schoon) walnoten
Onze grootste concurrenten zijn de eekhoorns. Vaak zien we ze in de boom van tak tot tak springen en liggen op de grond veel aangevreten noten of lege nootschillen.
De eigenaren van de boom vertelden ons dat er genoeg noten in hun eigen tuin vallen en het niet erg vinden dat mensen de buiten-de-tuin-vallende-noten verzamelen of de eekhoorns ze uit de boom halen.
Ze vertelden ons ook dat er soms een aantal buitenlandse vrouwen komen ”oogsten”. Een gekwetter van je welste in een taal die ze niet verstaan (Turks, dachten ze)  ze gooien stokken in de boom, en zelfs een keer een paraplu, die prompt in de boom vast bleef zitten. Ze gaan  met zakken vol noten weg.

Walnoten zijn “natte noten” dus voor je ze kunt eten moeten ze eerst gedroogd worden. Dat kan wel 2 tot 3 weken duren, maar dan kun je ze ook een heel jaar goed houden.
We hebben nu dus noten te drogen liggen ( al 4 kilo)
We verheugen ons op later, als ze droog zijn. (en zijn er noten, na het kraken, niet helemaal goed, dan lusten de vogels ze nog wel)

 

Een gedachte over “Noten.

  1. Voor jullie geld, alleen nog koeien en/of geiten en je kunt een boerderij-winkel beginnen, waarbij de eigen consumptie niet uitgeschakelt hoeft te worden (een aardigheidje, meneer Sonneberg !) Liefs Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s