Geloof en hoofddeksels

Het fascineert me waarom sommige gelovigen hun hoofd bedekken.
En dan bedoel ik niet de religieuze “voorgangers” zoals priester, paus *of non (katholiek of boeddhistisch)  maar de “gewone” religieuze mens, in het gewone dagelijkse leven.
In sommige geloven moet de man, in andere de vrouw het hoofd bedekken.
Ik heb het gevraagd, heb er over gelezen en heb nagezocht.

keppeltjeHet Jodendom (Talmoed) schrijft aan mannen voor het hoofd te bedekken; het is een teken van eerbied voor God. Sommige Joden dragen altijd een keppeltje, anderen alleen als ze gaan bidden. De moderne Jood draagt soms een keppeltje om redenen dat “God boven ons is” en/of  om zich te identificeren met het Joodse volk

hoofddoek
De Islam vraagt vrouwen hun hoofd te bedekken, zodat hun haar niet zichtbaar is. Volgens sommigen staat dat in de Koran, volgens anderen niet.
Zeker is dan in de Koran**) staat” Allah zegt: ‘En zeg tegen de gelovige vrouwen, dat zij hun ogen neerslaan en hun kuisheid bewaken, en hun aantrekkelijkheden niet tonen, behalve wat daarvan zichtbaar is’.
Hieruit halen sommige Islamieten dat vrouwen hun haar moeten bedekken, dat is immers “hun sieraad”. (1962-1965)

Bij de katholieken was het tot het Tweede Vaticaans Concilie ( 1962-1965)  voor vrouwen verplicht hoofdbedekking te dragen in de katholieke kerk.

Turban headdress rasterIn het sikhisme heeft de sikh een tulband, daaronder heeft de sikh ongeknipt haar.
Vanaf hun geboorte wordt het haar NIET geknipt. Het is voor de sikh een vereiste een tulband te dragen; het staat beschreven in de Goeroe Granth Sahib (Sikh Reth Maryada) Heilige boek van de Sikhs
Door het dragen van een tulband toont een Sikh zijn verantwoordelijkheid.
De acties van een tulbanddragende Sikh raken dus niet alleen hem, hij vertegenwoordigt hiermee  de gehele Sikhgemeenschap.

Er bestaat een verzameling van religieuze hoofddeksels.
Ondernemer Dieter Philippi (Saarbrücken D) heeft een privé verzameling  die bestaat uit meer dan 500 hoofddeksels van wederdopers,   hoofddeksels uit het Christendom, de Islam, het Jodendom,  Caodaïsme, Shintoïsme, sikhisme, soefisme en overige geloofsgemeenschappen en is helaas niet openbaar toegankelijk. (afspraak maken om te bekijken schijnt mogelijk)

 

4 gedachten over “Geloof en hoofddeksels

  1. In Nederland moe(s)ten de protestantse vrouwen een hoofddeksel in de kerk dragen, demannen moesten een eventueel hoofddeksel afzetten. Daarnaast werden de mannen en de vrouwen gescheiden gehouden in de kerk, ik heb dat zelf als kind meegemaakt in Haarlem, op bezoek bij een tante en oom. Liefs Johannes

    Like

    1. grappig, dat herinner ik met niet. Ik ben Remonstrant opgevoed maar jarenlang naar de NPB (Ned.Protestante Bond) kerk gegaan, nooit hoofdoekjes of anderszins gezien. Misschien heeft dat ook weer met een bepaalde tak te maken?

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s