Oogstfeesten

Momenteel wordt overal in den lande het binnenhalen van de oogst gevierd.
Wij waren vandaag op een oogstfeest in een dorp van net 11.000 inwoners.
Op een akker waren kraampjes neergezet, waar men informatie kon krijgen over allerlei soorten graan, over bijen, honing en bijenwas én over roggebier.
aardappelrooien
Je kon een lege “stoere” zak kopen en daarmee kon je achter de aardappelrooimachine aanlopen en de achtergebleven aardappels scoren.
“Gewone” aardappels of  een oud aardappelras, waarvan ik de naam helaas niet weet.

dorsen
Een ouderwetse dorsmachine werd, om te laten zien hoe het vroeger ging, in bedrijf gezet en een koor zong                                             Nederlandse liedjes.

ganzenhoederVoor mij was het grootste succes de ganzenhoeder. Een toom loopganzen liep achter hem aan, aten mais uit zijn hand en liepen, met een lichte beweging van zijn stok, de richting die hij wilde.  De hoeder liet 2 peuters met hun armen een poortje maken en liet de ganzen er onderdoor lopen! De peuters stonden te springen van plezier, iets dat de ganzen dan weer NIET leuk vonden!

Geweldig dat dit soort “feesten” nog georganiseerd worden, helemaal dergelijke kleinschalige gebeurtenissen. Het maakt kinderen bewust van de groei en bloei van wat we eten en wij, volwassenen worden weer met ons neus op de feiten gedrukt; zorg goed voor de aarde, ze geeft ons veel; zie hoe bewerkelijk alles vroeger was en wees blij met de efficiënte, moderne middelen, die de boeren  nu de kans geven ons voedsel van het land te halen.

We verlaten het zonnige dorp met een goed gevoel, een zak aardappels en wat streekproducten voor vrienden.

Een gedachte over “Oogstfeesten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s