Landgoed Duin en Bosch

duin en bosch bron foto: zie onderaan column

In het begin van 20 ste eeuw werd in het duingebied (naast de dorpen Bakkum en Castricum) op het landgoed Duin en Bosch een psychiatrisch Ziekenhuis gebouwd.
Het idee was toen dat psychiatrische patiënten aan niet te veel prikkels blootgesteld moesten worden en dat de frisse gezonde zeelucht hen goed zou doen.
Er werd niet één gebouw neergezet maar men begon in 1904 verspreid over het landgoed meerdere gebouwen neer te zetten, waaronder een kerkje en een watertoren met een waterreservoir van 50 m3 en 33,4 m hoog (nu beide Rijksmonument)
Zodoende kon de instelling grotendeels zelfvoorzienend zijn.
In 1909 waren de vele gebouwen gereed waaronder 6 paviljoens, deze konden toen 732 patiënten herbergen; 3 gebouwen voor de vrouwen en 3 gebouwen voor de mannen.

In de Tweede Wereldoorlog viel er een bom op het psychiatrisch ziekenhuis en werden 2 mensen dodelijk getroffen en een aantal gewond; in 1952 werd het ziekenhuis gemoderniseerd en in 1967 werden er 3 paviljoens bijgebouwd.

Er is ook nu nog een GGZ zorginstelling (Dijk en Duin geheten, onderdeel van Parnassia) met ook nieuwe gebouwen, maar in 2010  heeft de gemeente Castricum besloten het oostelijk deel van het landgoed te gaan bebouwen met woningen.
Van de twintigtal rijksmonumenten op dit terrein, oorspronkelijk gebruikt door de zorginstelling, zullen er 8 buiten het plan van de zorginstelling vallen, las ik.
Geen idee wat dit gaat betekenen voor deze rijksmonumenten.

sanderEen flink aantal van de woningen is nu klaar, in het totaal zullen er een dikke 200 woningen op dit terrein gebouwd worden (er wordt ook  gedacht over een uitbreiding met een aantal huurwoningen, daar zijn de huidige bewoners het NIET mee eens) aldus artikelen in het Nieuwsblad Castricum en het Noord Hollands Dagblad.

Ik was gisteren op het terrein, oude gebouwen (waarvan boven de ingang de tekst MANNEN nog duidelijk te zien is) veel groen, nieuwe gebouwen én nieuwe, prachtige woningen.
Een mooie mix van oud en nieuw in het buurtschap Duin en Bosch; inderdaad mét frisse zeelucht.

 

Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24094506

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s