Horecapersoneel

terrasWe zitten op een terrasje met een heerlijk temperatuurtje,  het “gedoe” op het terras te bekijken.
We vragen ons af hoe het komt dat “iedereen” denkt dat hij/ zij wel kan bedienen en dat het eigenlijk maar weinig gegeven is.

Hoe bijzonder het is als je een bedienend persoon treft die het “helemaal” heeft.
Die er IS als je wil bestellen, wil afrekenen; waar geen lege troep op tafeltjes staat ( geen lege handen als er ergens nog iets staat) die sfeer maakt op terras, in restaurant of waar dan ook.
Het heeft te maken met contactmaken, met inzicht hebben, met gastvrouw/heer willen/kunnen zijn.

We raken in gesprek met de eigenaresse van de zaak, die ons vertelt dat inderdaad personeel een “dingetje” is. Goed personeel krijgen is mega moeilijk, zo vertelt ze.
Ze had een paar meiden studerend aan de hotelschool, helemaal top, maar die gingen weg zodra ze hun diploma hadden. Terraswerk is vaak oproepwerk en niet iets voor een vaste baan (wel goed te doen bij een studie)
Ze had ooit 2 jongens, vrienden, geweldig, ze hoefde niets te zeggen, die voelde aan wat er te doen was, de een ging elders doorstuderen, de ander een jaar naar Australië.
Afgelopen week heeft ze tegen een meisje gezegd dat ze niet meer terug hoeft te komen, die kwam op een morgen met paars haar binnen. Ze vond haar bazin “ouderwets” dat zij het niet vond kunnen. Ze ging de haarkleur pertinent NIET veranderen, het had € 85,- gekost en ze was er super blij mee.
De bazin stelde haar voor de keuze superblij met baan of haar,  die keuze had ze gauw gemaakt: het meisje koos voor haar haar met de toevoeging dat “het in de grote stad vast wél goedgevonden werd”.
Succes in de grote stad, dame!

Door dit verhaal moet ik weer denken aan een Joodse gezegde “Ik wens U veel personeel toe” (een negatieve wens want bedoeld wordt:  veel personeel is ellende)

Een gedachte over “Horecapersoneel

  1. Ik ben het geheel met je eens, er zijn maar weinig mensen die in de terrasbediening die fijngevoeligheid hebben. En ik beleef het voorrecht, weliswaar binnen het bedrijf, dat de koffie klaar staat als ik binnen kom, alsof ik thuiskom. Heel bijzonder. Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s