Nog even Zuiderzee…

Mijn vorige blog ging over de voormalige Zuiderzee en daar ga ik nog even op door, want vandaag bezochten we het IJmeer.
Deze keer met een boot: de Stern: de veerboot van Muiden naar het Forteiland Pampus, onderdeel van de Stelling van Amsterdam.

steiger pampus
veerboot de Stern

Pampus, zo leerde ik vandaag is een kunstmatig eiland, het werd in opdracht van het Ministerie van Oorlog gebouwd omstreeks 1889 op de voormalige zandplaat PAMPUS (één van de eerste door mensenhanden gebouwde eilanden ter wereld)

 

De uitdrukking “voor pampus liggen” kwam dan ook van vóór die tijd.
Schepen (VOC) die terug kwamen van hun reis konden, zwaar beladen met goederen, niet naar Amsterdam doorvaren, door die ondiepte bij Pampus.
Er werden eerst goederen overgeladen in kleinere bootjes, waardoor de schepen lichter waren en dan wel door konden varen, maar dat was een heel gedoe en duurde erg lang. Men vond scheepskamelen (drijvers) uit, die het schip als het ware omhoog tilden. Schepen lagen dus vóór Pampus te wachten tot ze eindelijk naar huis konden.
Er werden met bootjes vers eten en drank aan boord gebracht om het wachten te veraangenamen, vaak met dronkenschap ten gevolge: voor Pampus liggen dus!
(Dit “feitje” wordt geprojecteerd op een plafond van het fort en liggend op dikke kussens kun je daar kennis van nemen)

We liepen rond door het immense fort, waar nooit echt oorlogshandelingen zijn verricht, behalve dan het oefenen. Er woonden wel zo’n 200 soldaten in het fort tijdens de Eerste Wereldoorlog (ze verveelden zich te pletter)
In 1932 met de aanleg van de afsluitdijk werd het fort, als verdedigingswerk, nutteloos. In de Tweede Wereld Oorlog hebben de Duitsers er de kanonnen opgeblazen en het staal meegenomen voor hun eigen oorlogsindustrie.

ford
op de koepel stond ooit het kanon.

 

 

 

 

 

 

 

We konden er alleen, of met een gids rondlopen; we hebben beide gedaan.
Er huisden veel boerenzwaluwen, die vlak langs ons scheerden en nesten hadden in allerlei kleine hoekjes. Er zijn in de verschillende ruimtes allerlei games te spelen; kinderen kunnen voor € 2,- een speciale sleutel gebruiken om de Pampus Xperience te beleven.
We hoorden dat Pampus “zijn eigen broek ophoudt” en zonder subsidie kan blijven draaien.Het eiland is een Rijksmonument en Unesco Werelderfgoed.
Veel vrijwilligers onderhouden het, ze wieden onkruid, onderhouden de moestuin, verrichten technische handelingen en dichten scheuren.
tafel met zonnepanelenAls we moeten wachten op de veerboot terug strijken we neer op het terras, dat zonnepanelen op de tafels heeft geïnstalleerd; er wordt voor toilet en handen wassen water uit de grond gepompt (voor consumptie blijkt het water ongeschikt) Windmolens gingen stuk van de té grote windkracht; er worden in de toekomst Amerikaanse windmolens geïnstalleerd.

Het streven is in de nabije toekomst volledig duurzaam zelfvoorzienend te worden.

We varen terug met een zonnetje, het IJmeer ligt er mooi bij.

 

 

Een gedachte over “Nog even Zuiderzee…

  1. Dank je Baars en lief, je hebt me 100 % ingelicht over het voor Pampus liggen (overigens de VOC schepen die niet verder gingen dan Pampus, omdat ze te diep lagen door de vracht, lagen ook voor Pampus) en daar ben ik als Nederlander blij mee, l Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s