Berenklauw

De reuzeberenklauw kan 5 meter hoog worden en is giftig.
Gisteren was ik op een grashelling, hier vlak in de buurt; er stonden mega hoge berenklauwen. Ik wil dolgraag zo’n bloem drogen en in een vaas in huis hebben.
Al heel lang heb ik dat op mijn verlanglijstje staan.
Maar aangezien de plant giftig is, kun je niet als je de plant ziet  een bloem afplukken en meenemen. Je moet beschermende kleding en zeker handschoenen aan want je kunt ernstige brandwonden van de plant krijgen.berenklauw2
Vandaag dus lange sokken, lange broek aan en grote plastic tas, snoeischaar en werkhandschoenen mee. Als ik er één gesnoeischaard heb en in de plastictas gestopt (de stengel) en langzaam de helling afdaal komen er twee dames op me afgelopen.
“Wat gaat u ermee doen?” Vóór ik antwoord kan geven denderen ze verder: “Ze zijn giftig hoor? Weet u dat er kinderen aan dood kunnen gaan?”
Ze lopen door. Gelukkig meer geïnteresseerd in hun eigen commentaar dan wat de ander vindt of denkt.
De stengel is langer dan ik gedacht had en het talud op fietsen gaat niet lukken. In fietstas of fietsmandje passen de enorme bloemen sowieso niet. Dus in de, gehandschoende hand houden, laten steunen op het zadel en lopen met fiets aan de hand, dan maar. Talud af gaat wel, de bloem steunt op mijn stuur. De bloem staat prachtig in mijn roestige buitenvaas, maar hoe de bloem zich gaat houden is een verrassing en of ik hem kan drogen en daarmee onschadelijk maken is nog de vraag.

berenklauw1

Ik kijk nog even na wat er nu zo gevaarlijk aan de plant is: Er staat dat het de gevaarlijkste plant van Nederland is. Het rode Kruis adviseert na huidcontact te wassen met lauw water en zeep. Er staan op internet de meest vreselijk foto’s van lichaamsdelen die in contact zijn geweest met de berenklauw: blaren en brandwonden. De berenklauw bevat namelijk etherische olie met furocoumarinen.
Furocoumarinen zijn een groep chemische verbindingen. De berenklauw maakt deze aan om zichzelf te beschermen tegen insectenvraat. Wel slim van die plant.

Ook zie ik op internet een filmpje van een bioloog die voor uitroeiing van de plant is en een dame van een natuurorganisatie die zegt al 10 jaar bezig te zijn met de bestrijding van deze plant met weinig tot geen resultaat.

Ik vind de plant prachtig, maar door dit soort verhalen begrijp ik dat er weinig mensen van hem gecharmeerd zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s