Gedicht

Nu er niet meer te doen is, alles is geregeld, alles is gezegd, ligt mijn broer in zijn bed te wachten op de euthanasie. Een zware tijd, waarin we nauwelijks iets voor hem kunnen doen.
Als ik eenmaal thuis ben, bedenk ik wat ik zal zeggen op zijn crematie. Deze laatste tijd is zo hectisch geweest, er zijn zoveel extreme dingen gebeurd dat is niet te delen met “anderen”. Dit  laatste stukje leven van mijn broer hebben we in een smeltkroes van emoties en hard werken met elkaar gedeeld en is niet in woorden in een aula  vol toehoorders te vatten.

Dus doe ik wat ik dan altijd doe: ik zoek het in woorden van anderen. Ik haal één plank uit onze Billy boekenkast leeg, die met de dichtbundels. Ik zit op de bank omringd door, meestal dunne, boekjes en lees! Ik hoop op een Eurekamoment. Ik heb, na lezing, een aantal boekjes met bladwijzers, aan de kant gelegd. Maar HET gedicht zit er nog niet bij.

Na  veel lezen komt het wel! Alle boekjes kunnen terug op de plank: DIT is het.
dichtbundel
Ik lees het voor aan mijn lief, ook hij “ziet” het.
Dan ga ik denken: ik kán het voordragen, maar wil ik niet mijn broers zegen?
Het is een gedicht vanuit de gestorvene gesproken.
Zou ik het dan niet met mijn broer moeten bespreken?
Kan ik dat?
Ik slaap er een nachtje over. Of liever gezegd: ik slaap niet.

De volgende dag, naast mijn broers bed vraag ik of ik mag voorlezen wat ik, eigenlijk namens HEM zeggen wil. Het mag. Ik lees, mijn stem breekt.
Ik wilde het zo graag “mooi” voorlezen. “Natuurlijk” lukte dat niet.
De essentie komt over. Een traan drupt uit mijn broers oog: Doen.
De rest van de familie knikt.

Een gedachte over “Gedicht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s