Pinda pinda ,lekka lekka

Onlangs hoorde ik (niet toevallig) dit liedje uit 1933 van Willy Derby;  het schrijnende lied van een Oosterse zeeman, wiens schip uit de vaart genomen wordt en die een trommeltje voor zijn buik gehangen wordt en die voor 5 cent pinda’s moet gaan verkopen.
In 1932 schilderde mijn vader een  “pindamannetje” .pindaman

Soms komen een aantal dingen samen. Ik kreeg dit en vele andere schilderijen door mijn vader geschilderd, van mijn broer én ik las een stukje over de zaden van een peulvrucht, die een pinda eigenlijk zijn.
Dus combineer ik  dit en maak nu blog van deze feitjes.
De pinda, ook wel aardnoot, grondnoot of olienoot genoemd, is de zaad van de een eenjarige pindaplant. De peul boort zich, als ze langer wordt in de grond, waar hij ondergronds rijpt.
Oorspronkelijk komen pinda’s  uit Zuid Amerika, maar ze worden ook verbouwd in de Verenigde Staten; de 39 ste (Democratische) president van Amerika, Jimmy Carter was eigenaar van een pindaplantage in de staat Georgia.

De meeste pinda’s worden, zo las ik verbouwd voor de olie. Deze arachideolie is neutraal van smaak en je kunt het tot hoge temperatuur verhitten.
Nog zo’n leuk weetje :de uitvinder van cornflakes, John Harvey Kellogg schijnt ook aan de wieg te hebben gestaan van de ontwikkeling van pindakaas.

Pinda’s kun je het beste luchtdicht op een koele donkere plaats bewaren, anders kunnen ze, door de onverzadigde vetzuren die ze bevatten, ranzig worden. (je kunt ze ook, goed verpakt, invriezen)

Pinda’s horen qua samenstelling bij de noten, ook al zijn ze familie van de sperzieboon en doperwt. Als je pinda’s voor je gezondheid wil eten ( veel vitaminen E) dan wel zonder zout natuurlijk!

 

Een gedachte over “Pinda pinda ,lekka lekka

  1. Ik weet, net als jij, dat de enige tijd die we hebben het NU is. Maar duidelijk voor mij is, en jij toont dat aan, dat opgehaalde of tevoorschijn getoverde herinneringen een enorme bron van vreugde zijn in het NU !

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s