Varens

grondvarensEén van mijn favoriete bosplanten zijn: varens, een heel oude plantengroep, wat door het vinden van fossielen te bewijzen valt. Er zijn heel veel verschillende soorten varens en ze komen over de hele wereld voor. Omdat varens vocht nodig hebben zijn ze in ruime maten aanwezig in de regenwouden. Ik heb ze daar in Nieuw Zeeland gezien, immense grote, waar we onder liepen (sommige soorten kunnen tot wel 20 meter de lucht in steken) en waar mijn lief detailfoto’s van heeft gemaakt, die nu hier thuis aan de muur hangen.

 

sieraadDe zilvervaren is het nationale symbool van Nieuw Zeelands; het is de meest bekende van de wel 90 verschillende soorten varens in Nieuw Zeeland. De bovenkant van de bladeren van de zilvervaren zijn donkergroen; de onderkant is zilverkleurig. Men zegt dat in de nacht de zilverkleurige bladen oplichten in het maanlicht en dat ze zo de nachtelijke wandelaar helpen bij het vinden van zijn/haar pad ( IK heb dát niet gezien)

 

Maar ook “gewoon” in Nederland zijn prachtige gebieden met mooie varens te zien.
Zoek, vind, kijk en geniet.
bosvarens

 

 

 

Een gedachte over “Varens

  1. Allemaal zaken die ik vergeten ben in dit stukje van mijn leven. Ooit hoop en verwacht ik die dingen te beleven, die ik nu gemist heb, eerst dit stukje goed beëindigen,

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s