De tandenfee

tandenfeeMijn moeder heeft, toen ze jong was, Engelse ziekte gehad. Ze vertelde me dat ze daardoor slechte tanden had gekregen. Die slechte tanden had ik van haar geërfd zei ze. (niet iets om blij mee te zijn) Of het waar is (dat van die Engelse ziekte) weet ik niet: een feit is dat ik schotse tandjes heb.
Ooit stuurde een tandarts me naar een mondhygiëniste voor extra schoonmaakactiviteiten. Vroeger deed een tandarts dat bij de jaarlijkse controle zelf, later kwam er een “nieuwe” functie “mondhygiëniste” bij en kon je, al dan niet vergoed door  ziekenfonds/ziektekostenverzekering, daarheen.

Ik ging naar een mondhygiëniste, die een jaar later ging verhuizen. En omdat ik haar nu eenmaal kende “verhuisde” ik mee naar een andere plaats dan waar ik woon.
Ik ben nog steeds “patiënt” (dat noem je zo bij een mondhygiëniste) bij die praktijk.
De dame van toen vertrok ooit uit die praktijk en een ander nam het over.
Gisteren was ik bij haar en vertelde ze me dat ik nu 22 jaar bij haar patiënt was, dat had ze op mijn kaart gezien.

We keken elkaar aan: ja we waren wel wat ouder geworden. Ik kwam ooit bij een leuk, blond mooi meisje in de stoel terecht
Dat jonge meisje kwam een piloot tegen, trouwde, kreeg 2 kinderen, nam er nog een praktijk bij en is nu een mooie vrouw van omstreeks de 45 met een bloeiende grote praktijk

Twee keer per jaar zit ik bij haar in de stoel en open mijn mond voor haar. Ondanks de ongemakkelijke pose, praten we wel met elkaar en ben ik op de hoogte van haar dochters voortgang op school (één sloeg een klas over) de gigantische 2 honden die ze hebben, het nieuwe huis wat jaren geleden kwam en de ziekte, die ook haar gezin niet oversloeg. Met je mond openliggen schept een band.
Ze werkt nu nog ( door ziekte) 1 dag in de week.
Twee keer per jaar ben ik op DIE dag in haar praktijk; zij maakt mijn tanden schoon én we “praten” bij!!

Een gedachte over “De tandenfee

  1. Al wie als professioneel persoon in mijn mond ,kruipt, heeft mij ooit “”verlamd”” van angst. Tegenwoordig met een kunstgebit heb ik daar geen last meer van. Jou reactie op al die onverwachte gebeurtenissen doen mijn bewondering opbloeien, gezien mijn voorgaand verhaal.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s