Onomatopee*)

Ooit liep ik met mijn logerende Engelse nichtje op een warme zomeravond hier in Nederland in de polder.
We hoorden allerlei geluiden en benoemden die ook.
Ik hoorde de kikkers en zei “kwakkwak”
Mijn nichtje lachte zich suf; zij hoorde duidelijk de kikker duidelijk “reddick, reddick” zeggen.
Een paard hinnikte in de verte, volgens mijn nichtje riep hij ”né nee”. Dáár moest ik dan weer om lachen. We hebben een dolkomische avond gehad, ook met het benoemen van dierengeluiden die we zelf voortbrachten.
De Hollandse haan kukelt in Nederland, maar de Engelse van mijn nichtje deed: “cockedoodledoo”.

Nu ik een stukje over dieren, die genoemd zijn naar de geluiden die ze voortbrengen las, moest ik weer aan dat voorval denken en schoot automatisch in de lach. Mijn nichtje is jong door een auto ongeluk om het leven gekomen, maar ik heb nog zoveel blije herinneringen aan haar en dit is er één van.

In het artikeltje dat ik nu  las werden voorbeelden van dieren genoemd die naar hun geluid zijn vernoemd; zoals de tjiftjaf, kievit en grutto. De meeste namen die ik weet, zijn inderdaad van vogels, maar hier werd ook de gekko genoemd.

Hier las ik dat ook  dat er muziekinstrumenten genoemd zijn naar het geluid dat ze maken. Dát was me nog nooit eerder opgevallen: de bongo, conga en kabassa.

 

 

  *) Uit het OudGrieks onoma=naam en  poiéo =ik maak

 

 

 

 

Een gedachte over “Onomatopee*)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s