De toestand in de wereld.

Deze titel is niet van mezelf het was ooit een radioprogramma: politiekcommentator Mr.G.B.J.Hiltermann gaf wekelijks zijn commentaar over de toestand in de wereld.

Hier moest ik aan denken toen ik gisteravond oud Minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Bot in de plaatselijke kerk hoorde praten over geopolitieke vraagstukken.

Bernard Bot, zoon van een Minister van Onderwijs (Theo Bot) was onder andere onze Minister van Buitenlandse zaken (2003-2007), Ambassadeur voor/in Turkije, plaatsvervangende ambassadeur voor de NAVO en ambassadeur voor de Europese Unie.
Onderwerpen die aan de orde kwamen:

Bot over diplomatieke missies: Je gaat praten, onderhandelen en je maakt afspraken. Culturen verschillen, daar moet je, als diplomaat rekening mee houden. Nederlanders zijn daar niet sterk in; Nederlanders hebben altijd haast. Bot vertelt een anekdote over een zakenlunch in China met een delegatie van Nederlandse bankiers. Er was afgesproken NIET onder het eten over zaken te praten. Eén bankier stond echter aan het eind van het diner op, sprak de tafel toe en ontvouwde een deel van zijn zakelijke plannen. De reactie van de Chinese minister:
Nederland bestaat hoeveel jaar? 500 jaar? Jullie willen alles snel.
Wij bestaan meer dan 5000 jaar, wij hebben de tijd.
De aanwezige heren werden binnen 6 maanden voor onderhandelingen uitgenodigd, behalve die ene bankier. Hij moest 2 jaar wachten op een uitnodiging.

Over de Europese Unie: ·Als klein land zoek je bondgenoten. Nederland was één van de 6 oprichters van de Europese Unie; ·nu zijn er 28 lidstaten en meer landen die willen toetreden. Eén van die landen is Turkije. Turkije heeft sinds 1963 een associatieovereenkomst met de Europese Unie (toen nog EEG geheten) iets dat hen veel voordelen oplevert, maar wil toch graag volwaardig lid worden van de Europese Unie. Volgens Bot gaat dat de komende 20 jaar niet gebeuren.
Een toehoorder vraagt waarom er zelfs gepraat wordt over toetreding van Turkije tot de EU, maar 3% van Turkije ligt in Europa, de rest in Azië; het is een totalitaire dictatuur!
Bot legt uit dat het woord EUROPA geografisch niet zo letterlijk genomen moet worden; Turkije is wel een buffer tussen Europa en landen als Irak en Iran.
Net als Israël dat niet in Europa ligt, maar wel de enige democratische staat in het Midden Oosten die wel de Nederlandse loyaliteit heeft.
Met de houding van Israël t.o.v. de Palestijnen is Nederland het niet eens maar wel staan we positief, “kritisch loyaal” tegenover Israël.

Over de Verenigde Staten: ·Het was altijd een zekerheid dat er als er wat zou gebeuren in Europa, de Verenigde Staten Europa te hulp zou komen, dat is nu, met Trump aan het roer, niet zeker meer; Europa moet nu voor zijn eigen bescherming gaan zorgen.
Trump gaat met Kim Jung-un( Nrd Korea) praten. Als hij de toenadering effectief kan maken heeft Trump, voor het oog van de wereld, tóch iets bereikt
Zowel de Brexit als Trump aan het roer van de VS zijn wake-up calls voor de Europese Unie; zeker op het gebied van defensie en economie. [Nederland gaat de Brexit economisch van alle Europese landen het hardst ( door toeleveringsbedrijven) voelen]

Over Rusland: Poetin wordt door 80% van de Russen op handen gedragen. De kwestie Syrië heeft Europa volgens Bot “laten liggen”. Rusland is er wel “ingesprongen” ze hebben er dan ook behoorlijk veel belangen.

China, een grootmacht die geen landen invalt maar wel infiltreert. Ze kijken waar ze business over kunnen nemen en zitten in alle landen .

Bot was naar mijn mening te positief over de Chinezen, die toch een heel volk onder de voet hebben gelopen (Tibet) en het met de mensenrechten niet zo nauw nemen ( om het maar eens mild te zeggen)
Er wellen op zo’n avond dingen/vragen in mijn hoofd op, om die dan JUIST te verwoorden heb ik tijd nodig. Tijd heb je op zo’n avond niet; je knippert met je ogen en het volgende onderwerp is al weer aan de orde.

Wat de woorden van Bot bij me achtergelaten heeft is  het gevoel dat Nederland praat met elk land, met ieder land “zaken doet” ondanks dictator (Erdogan) mensenrechtenschender (China) agressieve kolonisatie (Israël)  en dat er geprobeerd wordt overal “het beste uit te slepen”, moeilijke kwesties  worden dan maar even “geparkeerd”
Dat heet diplomatie.

Een gedachte over “De toestand in de wereld.

  1. Politiek ben je nog even waakzaam en wat jouw tijd betreft: ik herken de tijd om nodig te hebben alvorens met woorden te kunnen reageren, voor mij heb je de toestand in de wereld helder weergegeven,

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s