Relevantie

Gisteren was een nare dag.
Het begon ’s morgens met de kaakoperatie, waar ik al een maand tegen opzie.
Het was heftig.
De kiezen konden wél gespaard worden, wat dan weer goed nieuws was.

Thuis met de verdoving nog nawerkend blijft met mijn hele lijf in opstand; ik tril en ril. Evenwicht hervinden, tot rust komen, de spanning laten weglopen, dát is nu belangrijk; yoga oefeningen doen en proberen te slapen.
Na anderhalf uur “rust” voel ik me weer wat “mens” en ga de tuin in, de zon schijnt.
Een tijdje aan de vijver zitten kán ook  geestelijke rust geven.
Nu er onlangs twee vissen door ziekte gestorven zijn, kijk ik toch met andere ogen naar de vijver: angstig. Zwemmen en eten ze allemaal goed, heeft geen één vis uitslag?
Dan gaat de telefoon.
Broertje.
Hij vraagt hoe het gaat en ik vertel van mijn kaak.
Dan komt hij met zijn verhaal: uitzaaiingen in de lever.

Bij zulk nieuws val je stil.
Hij heeft het die ochtend van de dokter gehoord.
Wat kan ik zeggen?
Troosten? Er is geen troost.
Wat kan ik NU voor je doen? Is het enige dat ik wél kan zeggen
Hij heeft daar geen antwoord op …. NU.
Het nieuws moet bezinken.

Was ik gisteren en vanmorgen alleen bezig met mijn kaakoperatie, heb ik nú een dikke wang en ben aan de pijnstillers, dat stelt NU niets voor.
Ja, ik heb pijn, so what? Dat zal overgaan.
Mijn broer gaat dood en niemand kan er wat aan doen.

6 gedachten over “Relevantie

 1. Je broer ben je nu al aan ’t missen…hij gaat weg uit zijn aardse bestaan…jij blijft hier in je aardse bestaan met ’t gemis van je broer…en zoveel andere dingen/zaken die je pijn kunnen doen en dingen/zaken die je vreugde kunnen brengen…
  Ik hoop dat je broer, althans de ziel van je broer, een mooie weg af mag gaan leggen naar een voor ons onvoorstelbaar mooie omgeving waarin een saamhorigheid en eigenheid bestaat en het mogen zijn van je ziel zoals die is…ik hoop het van ganser harte want ik ben daarin gaan geloven door erover te lezen…ik hoop dan ook dat dit voor jou een mogelijke geruststelling kan zijn, dat hij het goed gaat hebben in wat hierna komt..liefs

  Like

   1. Jij ook gecondoleerd. Bij een groot verlies schieten woorden altijd te kort, maar de liefde, vriendschap en warmte van anderen doet goed.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s