Heiligenbergerbeekdal

Heiligerbergerbeek

Vrijdags is het lekker wandelweer. We rijden naar de (een?) stadsboerderij in Amersfoort. We parkeren de auto en beginnen de wandeling.
Een stukje langs de beek, die vroeger andere namen had, zoals de Oude Lunterse Beek, Oude Eem en Amer ( Amersfoort= voorde (doorwaadbare plaats] door de Amer.
We moeten onder de snelweg door en horen een geluid alsof iemand met een zak knikkers staat te rammelen. Het blijkt een man (géén jongen) te zijn die met een spuitbus aan het schudden is en net een tag wil gaan zetten, we laten hem zijn “werk” doen.

Eenmaal onder de weg door komen we in een bos, zien we een boomkruipertje (kopje naar boven langs een stam omhoog) veel struiken en bomen met enorme knoppen, speenkruid en hier en daar in de beek al goudgele dotters bloeien.
We komen een meisje met blauw haar en een boxer tegen.
We raken aan de praat. De boxer “heeft iets met handen” vertelt ze. Wat ik al gemerkt had want gedurende ons gesprekje kauwt hij op mijn hand, die (op dat moment doelloos) aan het eind van mijn arm naar beneden hangt. Toch zou ik die hand nog wel eens nodig kunnen hebben, dus na een tijdje trek ik toch mijn beknaagde hand terug, dan vindt de boxer mij minder leuk.
Het meisje vertelt dat een stukje verderop vaak een bosuil in een holte in een boom zit. Ze loopt met ons mee en wijst en ja hoor, we zien hem zitten, hij staart naar ons, of kijkt hij naar de boxer?
pontreinWe hebben een stuk langs een treinrails gelopen, die er niet uitziet of hij nóóit gebruikt wordt (geen roest op de rails, maar ook geen hoog onkruid tussen de rails)
Ik vraag het “blauwharige” meisje wat dit voor een spoorlijntje dit is.- De Ponsspoorlijn *) hij loopt van
station Amersfoort naar raccordement Pon Leusden.-
We zijn dus, ongemerkt, in Leusden beland.
Volgens blauwhaartje komt er een paar keer per dag (weekenddagen uitgezonderd) een locomotief langs, soms met ladingen nieuwe auto’s.

– Er zijn geen spoorwegovergangen of slagbomen, maar hij laat een waarschuwend gefluit horen als hij er aankomt – vertelt ze.
Later, als we de trein door de bomen in het bos niet meer kunnen zien, horen we de fluit; die trein hebben we gemist!

Wij maken een kleine d-tour naar de IJshoeve Ruitenbeek. “Een veehouderij die al 3 generaties toebehoort aan een familie Verweij” lees ik in hun folder. Sinds 2005 maken ze “boerenijs” in allerlei smaken. Hoewel het niet echt warm is, likken we toch aan de picnick tafel vóór de boerderij een bijzonder lekker ijsje weg.

Het laatste stukje van de route is minder aantrekkelijk, we moeten een stuk langs een drukke weg op een rijwielpad lopen.
We komen weer terug bij de Vosheuvel, de stadsboerderij die, volgens hun folder ruim 100.000 bezoekers per jaar ontvangt. We willen meetellen en lopen even op het terrein om “beessies te kijken”.

Mooie beek,  leuke bosbeesten en leuk blauwharige meisje gezien.
Leuke wandeling.

 

*)Pon is een autobedrijf dat ondermeer Volkswagen,Porsches en Audi’s verkoopt.

 

 

 

Een gedachte over “Heiligenbergerbeekdal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s