Dood en geboorte

Vanmorgen vóór 7 uur had ik al mijn eerste begrafenis.*)
Er lag een koi dood in de vijver.
De dader was NIET de steeds terugkerende reiger, want om die schooier  te weren hebben we (hopelijk tijdelijk) een lelijk net over de vijver.
De dader was een schimmel.koi s
Meteen toen we het ontdekten (3 dagen geleden) zijn we met de behandeling gestart. Helaas  voor deze koi té laat, bleek vanmorgen.

Na de winter hebben vissen in een vijver minder weerstand en worden ze gauwer ziek. We hebben het eerder gehad dat er in het voorjaar vissen doodgingen,(gelukkig) al een aantal jaren niet meer.

Het beste zou zijn om een zieke vis in quarantaine te zetten. Dat doe je makkelijk met een goudvisje, maar niet zo snel met een grote koi. We hebben geen “reserve” vijver en om zo’n vis in ons eigen bad te doen lijkt me, ook voor de vis, niet gezond.
Dus hebben we medicijnen in de vijver gedaan; een kuur die na een aantal dagen nog een keer  herhaald moet. Zoals het er nu uitziet, zijn de andere vissen tierig genoeg en gaaf, voor zover we dat kunnen  zien.    Al onze koi’s, shubunkins en sarasa’s  hebben we vanaf klein visje; ze zijn in ONZE vijver opgegroeid tot het formaat dat ze nu hebben!
kikkerdril

We hebben een (zelfgemaakt) watervalletje, dat bestaat uit drie grijze schalen. Het werkt al een tijdje niet meer, er staat in sommige schalen een beetje water.
In dit water zag ik vanmorgen een hele kluit kikkerdril liggen.
Kikkergedachten: Medicijnen in het water en daar mijn eitjes in? Ik dacht het niet!

Het wordt een spannende tijd, goed in de gaten houden of er geen andere vissen aan de ziekte lijden en tevens kijken of het goed gaat in de “kikkerkraamkamer”

 

*) een gat gegraven in de tuin en de koi erin gelegd; teruggegeven aan de natuur

Een gedachte over “Dood en geboorte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s