Konik

Laatst noemde ik in een blog (Lentemarkt) de werkpaarden die bij de Zorgboerderij in ons dorp staan. Ik weet niet zoveel van paarden, vind ze wel mooi, leuk en vooral GROOT!

Nu las ik een stuk over koniks.
Ik herinner me dat in de film; De nieuwe wildernis , die zich afspeelt in het natuurgebied bij de Oostvaardersplassen konikpaarden voorkwamen.
Die blijken ook wel “koniks” te heten.
Ze hebben er daar een kleine duizend, maar op een andere internetsite las ik dat er 1200 in heel Nederland zijn en “maar” 500 in het gebied van de Oostvaardersplassen.
Ik weet dus niet wat ECHT waar is, maar aangezien ze zeer vruchtbaar zijn, zou het kunnen zijn dat tussen het publiceren van de ene én de andere site er een kleine 500 bijgekomen zijn (!?)

Dit ras komt uit Polen:Kón is het Poolse woord voor paard en konik betekent paardje.
Het
is een wild (half-wild) ras van kleine paardjes (schofthoogte maximaal 1.40 m)
Ze zouden afstammen van de tarpans, dat zijn Europese wilde OERPAARDEN, die zo’n 135 jaar geleden uitgestorven zijn.

Een konik is klein van stuk, graast gras, kan met weinig voeding toe; de vruchtbaarheid is groot en ze kunnen een hoge leeftijd bereiken (40 jaar in “gevangenschap”, in het wild is dat veel korter)

In 1981/82 zijn de eerste Koniks hier in Nederland uitgezet.

Ze komen behalve bij de Oostvaardersplassen ook voor bij het Lauwersmeer, het Groninger landschap, de Loowaard, Meinerswijk, de Millingerwaard, de Blauwe Kamer, De Rug,  de Beuningse Uiterwaarden, de Klomperwaard en het Geuldal, voor het geval u ze in het echt wil zien.

2 gedachten over “Konik

  1. Ik neem aan dat al die kennis die je laat zien, niet a la minute paraat hebt en dus vergt dat nog al wat speurwerk. Alle lof,

    Like

    1. Als ik het niet over dingen schrijf die ik meemaak (meegemaakt heb) maar dingen waarvan ik “ergens” iets gelezen heb, dan research ik inderdaad e.e.a op internet (altijd minimaal 3 bronnen,)zodat ik “weet” dat ik geen onzin schrijf.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s