Dwars door China (tentoonstelling)

museum hilversum

Door het hart van China” was een documentaire die de VPRO in 7 afleveringen uitzond. Ruben Terlou reisde met cameraman en regisseur dwars door China. Een zeer indrukwekkende documentaire.*).

Ruben Terlou is fotograaf, documentairemaker en arts. Behalve de documentaire heeft hij ook tijdens én na deze reis foto’s gemaakt in China. Deze foto’s zijn vanaf NU te zien in Museum Hilversum onder de naam Dwars door China.

museum hilversum2Op 31 maart was ik bij de opening. Directeur van Museum Hilversum Stef van Breugel opende de tentoonstelling met een “korte” speech, daarna kwam eindredacteur VPRO Hans Simonse aan het woord (hij volgde de in jan 2017 overleden  Karin de Bok op, die de voorloper van deze documentaire medeontwikkelde) Stef van Breugel roemde Ruben Terlou als interviewer en wilde nu wel eens zien hoe deze zich hield als HIJ geïnterviewd werd, hij gaf daarom communicatie adviseur Veronique Jansen de microfoon. Zij ging Terlou interviewen.

Jammer. Persoonlijk had ik liever Ruben Terlou zelf  “vrij” aan het woord gehoord over deze indrukwekkende reis en de door hem gemaakte foto’s dan dit vraag en antwoordspel. Het interview was niet erg interessant en wij, als toehoorders, kwamen weinig meer te weten.
ruben terlouIk heb geen idee HOE je naar de foto’s kijkt als je de tv serie niet gezien hebt (er zijn diverse mogelijkheden in het museum om een aflevering of een gedeelte ervan te zien) Mij ontroerde sommige foto’s, omdat ze het verhaal achter de persoon of de situatie opriepen. Er mag in het museum gefotografeerd worden, maar het doet natuurlijk geenszins recht aan Terlou’s foto’s.

Ga zelf kijken, het is ZEER de moeite waard. De tentoonstelling is tot 27 mei in Museum Hilversum te zien.

 

 

 

*) Net als zijn vorige documentaire “Langs de oevers van de Yangtze” waarvan ik ook de fototentoonstelling in Museum Hilversum heb gezien

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s