Reanimatie en AED.

Ooit was mijn broer op de golfbaan en kreeg zijn golfmaatje daar een hartstilstand. Mijn broer wist niet wat hij moest doen en rende terug naar het clubhouse om hulp te halen. Toen hij terugkwam mét hulp was de man overleden.
Hij vertelde daar geëmotioneerd over. Op dát moment besloot ik dat het mij NIET gebeuren zou (niet dat ik toen golfde) dat er zoiets zou gebeuren en ik niet zou weten wat ik moest doen. Ik gaf me op voor een cursus reanimeren bij de Hartstichting.

Dat was zo’n  25 jaar geleden. Sindsdien word ik elk jaar opgeroepen voor een herhalingscursus. In 2009 is daar ook een cursus Automatisch Externe Defibrillator (AED)bedienen bijgekomen.

Gisteren “was ik weer op herhaling”. Dit keer met een klein groepje van 6 maar personen( meestal veel meer) Een cardiologisch verpleegkundige gaf de cursus. Zij kon goed vertellen hoe belangrijk het is om snel adequate hulp te bieden. Zij ziet immers in het ziekenhuis, op háár afdeling hoe de gereanimeerde mensen binnen komen en in sommige gevallen hoe ze er, na een tijdje ook weer, al dan niet gedeeltelijk of bijna geheel hersteld uit gaan.

Momenteel sterven er, in Nederland, per dag 35 mensen aan een hartstilstand. Hoe meer mensen adequate hulp kunnen bieden, hoe minder sterfgevallen.
Natuurlijk is niet elke hartstilstand met reanimatie te redden, maar door reanimatie geef je mensen wel een kans,  die ze NIET hebben als er NIETS wordt gedaan.

In de loop van de jaren is er nogal wat veranderd, het schouderknijpen (om bij het slachtoffer een reactie uit te lokken)wordt NIET meer gedaan; aanspreken en aanraken (spierspanning voelen) is nu voldoende.
De aantallen van reanimeren, afgewisseld met mond/neusbeademingen is ook veranderd; nu is het 30 keer reanimatie om 2 x neus/mondbeademing.
Dát blijkt het effectiefst.
Bijna iedereen heeft een mobieltje, dus iemand wegsturen naar een telefooncel hoeft ook niet meer.
In sommige gemeenten is er om de ca. 600 meter een AED beschikbaar, zodat die ook snel ter plaatse kunnen zijn.
De leus Iedere seconde telt is nog steeds van kracht.
Het begint met het herkennen van een circulatiestilstand. Pas als dát vastgesteld is en er is geen sprake van “alleen maar” bewusteloosheid;  er geen ademhaling geconstateerd is, kan er gereanimeerd gaan worden.

We hebben weer geoefend op ( 3) poppen en met AED (2) alles onder toeziend oog van de “juf” die waar nodig bijstuurde. Natuurlijk is het mega belangrijk dat je WEET wat je doen moet. Verder kun je alleen maar HOPEN, dat, als de situatie zich voordoet, je niet bevriest, maar “automatisch” doet wat je geleerd heb; ik oefen er ieder jaar één avond voor.
leerboek
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s